Μια πολυάσχολη επαγγελματική ζωή μπορεί να μας απορροφήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα την υγεία μας. Κι όμως, ακόμα και στη δουλειά, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να «θωρακίσουμε» την καρδιά μας, να ανέβουμε ψυχολογικά και να είμαστε πιο παραγωγικοί και πιο συγκεντρωμένοι.

Ας δούμε λοιπόν πολύτιμες συνήθειες υγείας και ευεξίας που μπορούμε να υιοθετήσουμε στο γραφείο, ξεκινώντας από σήμερα…

Για να προστατεύσουμε την καρδιά μας ενώ εργαζόμαστε

Χρησιμοποιούμε τις σκάλες

Οι περισσότεροι από εμάς κατευθυνόμαστε κατευθείαν προς το ασανσέρ όταν φτάνουμε στο γραφείο, ακόμη και όταν αυτό βρίσκεται στον πρώτο όροφο.

Αν παίρναμε όμως τις σκάλες;

Αυτή η αλλαγή ίσως φαίνεται πολύ μικρή, αλλά με έστω και αυτά τα λίγα παραπάνω βήματα μέσα στην ημέρα, μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, κερδίζοντας έτσι χρόνια ζωής.

Προετοιμάζουμε τα γεύματά μας

Φτάνει το μεσημέρι και οδεύετε προς τον αυτόματο πωλητή για ένα κρύο σάντουιτς; Καλύτερα να το ξανασκεφτείτε…

Ένα έτοιμο γεύμα μπορεί να είναι η εύκολη λύση μια πραγματικά δύσκολη μέρα, δεν είναι καλό όμως να σας γίνεται συνήθεια καθώς τα συστατικά του μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψουν εκτός από τη σιλουέτα σας, την υγεία της καρδιάς σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στο σπίτι για να φτιάξετε ένα δικό σας σάντουιτς και μια σαλάτα ή ιδανικά ένα πλήρες εβδομαδιαίο μενού με όσπρια, φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά γεύματα που θα παίρνετε μαζί σας καθημερινά.

Το σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο με φρέσκα υλικά θα σας χορτάσει, είναι πιο πιθανό να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας καθώς και να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς.

Μην ξεχνάτε τέλος τα έξυπνα σνακ που πρέπει να υπάρχουν πάντα στο συρτάρι σας.

Αν έχετε όρεξη για κάτι αλμυρό, επιλέξτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Αν θέλετε κάτι γλυκό, τι θα λέγατε για ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα;

Και τα δυο αυτά σνακ είναι ιδανικά αφού «δυναμώνουν» μυαλό και καρδιά.

Πίνουμε τσάι

Πιείτε τον πρωινό σας καφέ αλλά μην ξεχνάτε και ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι που είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα και σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), μπορεί να μειώσει των κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο.

Κάνουμε συχνά διαλείμματα

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την καρδιά είναι η αδράνεια.

Είναι σημαντικό λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενεργοί όσο βρίσκεστε στο γραφείο. Μπορείτε να σηκώνεστε ανά ώρα και να κάνετε μια μικρή βόλτα στο χώρο για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μια μεγαλύτερη βόλτα στο τετράγωνο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος ή όποτε νιώθετε ότι το χρειάζεστε.

Θα καθαρίσει το μυαλό σας και θα μειωθούν τα επίπεδα του καθημερινού στρες, ένας παράγοντας που ως γνωστόν επιβαρύνει την καρδιά και τη συνολική μας υγεία.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα

Δεν είναι εύκολο να κόψετε το διάλειμμα για τσιγάρο αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

Αποφύγετε λοιπόν για ένα χρονικό διάστημα τους συναδέλφους που βγαίνουν έξω για να καπνίσουν και θυμηθείτε: όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στην αρχή, πρόκειται για μια σωτήρια αλλαγή που σίγουρα μπορείτε να καταφέρετε.