Όταν έρχονται αυτές οι δύσκολες μέρες που συνοδεύονται από κράμπες, φούσκωμα και κόπωση, η άσκηση μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. Αλλά το να κάνετε λίγη γυμναστική μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τη διάθεσή σας πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, να ρυθμίσει τις ορμόνες και τη ροή, να μειώσει τον πόνο από τις κράμπες και να σας ανακουφίσει από άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως το πρήξιμο στο στήθος, το φούσκωμα στην κοιλιά και η ναυτία.

Ποιες ασκήσεις να κάνετε

Οι καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε όταν έχετε περίοδο είναι οι εξής:

Ασκήσεις χαμηλής έντασης

Έρευνες δείχνουν ότι οι ασκήσεις όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και το τάι τσι (ένας συνδυασμός προπόνησης αυτοάμυνας και διαλογισμού) μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την ανακούφιση από τις επώδυνες κράμπες της περιόδου, τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και την τόνωση της ενέργειας.

Ορισμένες στάσεις γιόγκα, όπως η στάση του παιδιού και η στάση της κόμπρας, μπορεί να είναι αποτελεσματικές και στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).

Cardio

Οι αερόβιες ή «cardio» προπονήσεις περιλαμβάνουν ασκήσεις που κάνουν την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά.

Μπορείτε να τις δοκιμάσετε άφοβα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι αερόβιες δραστηριότητες όπως ο χορός και το περπάτημα μπορούν μειώσουν τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Επιπλέον, ένας σύντομος περίπατος ή μια βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας ανακουφίσει από το άγχος και την καταθλιπτική διάθεση που συχνά εκδηλώνονται αυτή την περίοδο του μήνα.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Αν σας αρέσει να σηκώνετε βάρη ή να κάνετε ασκήσεις αντίστασης με το βάρος του σώματος, δεν υπάρχει λόγος να παραλείψετε αυτές τις ασκήσεις όταν έχετε περίοδο.

Αν και η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να μην σας ανακουφίζει από τα συμπτώματα της περιόδου, τα αυξημένα οιστρογόνα μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Ποιες ασκήσεις να αποφύγετε

Αν και δεν χρειάζεται να παραλείψετε την άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μπορεί να θέλετε να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας ανάλογα με το πώς αισθάνεστε.

Ως γενικός κανόνας, μην πιέζετε τον εαυτό σας αν το σώμα σας δείχνει ότι χρειάζεται ξεκούραση.

Το να πιέζετε τον εαυτό σας υπερβολικά συμμετέχοντας πολύ συχνά σε προπονήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο σας ή ακόμη και να διακόψει εντελώς την περίοδό σας.