Η απώλεια βάρους με πολύ απλά λόγια ισοδυναμεί με το να «καίει» κανείς περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνει. Είναι λογικό επομένως αν θέλετε να χάσετε κιλά να εντάξετε τη γυμναστική στη ρουτίνα σας, αφού ως γνωστόν ενεργοποιεί το μεταβολισμό και βοηθά στο «κάψιμο» λίπους καθώς και στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας.

Ωστόσο, μια έντονη προπόνηση μπορεί επίσης να σας ανοίξει την όρεξη και να τελικά να τρώτε περισσότερο απ’ ότι συνήθως.

Η γυμναστική λοιπόν γνωρίζουμε πως κάνει καλό στην υγεία, αλλά είναι το ίδιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους αν δεν συνοδεύεται από κάποια δίαιτα;

Η περίπλοκη σχέση άσκησης και όρεξης

Σας ανοίγει η όρεξη μετά την προπόνηση;

Έρευνες επισημαίνουν ότι η άσκηση έχει την ιδιότητα να καταστέλλει το αίσθημα της πείνας.

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 20 αθλητικοί, υγιείς ενήλικες συμπέρανε ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο φαγητό πριν από την προπόνηση παρά μετά και συνολικά, λιγότερο φαγητό τις ημέρες που αθλούνταν από τις ημέρες που δεν έκαναν γυμναστική.

Σε άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 26 παχύσαρκες γυναίκες οι οποίες ήταν σε δίαιτα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι σύντομες συνεδρίες HIIT είχαν ως αποτέλεσμα την καταστολή της όρεξης.

Σημείωσαν επίσης ότι η πρωινή άσκηση φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμη για την ενεργειακή ισορροπία και την πρόσληψη θερμίδων από τη βραδινή, υποστηρίζοντας περαιτέρω τη θεωρία ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει την όρεξη.

Από την άλλη πλευρά, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Strength and Conditioning Research», αποκάλυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που γυμνάζονται συστηματικά καταλήγουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος από πριν.

Μάλιστα, το πρόσθετο βάρος συχνά δεν είναι έξτρα μύες, αλλά περισσότερο λίπος.

Άρα, κατά τα ευρήματα των επιστημόνων, η γυμναστική κάνει καλό στην υγεία, αλλά όχι κατ’ ανάγκη στο αδυνάτισμα αν δεν συνοδεύεται από κάποιο διατροφικό πλάνο.

Ναι στην άσκηση και την καλή διατροφή

Όπως είναι φανερό, η σχέση άσκησης- όρεξης είναι μάλλον μια πολύ προσωπική υπόθεση.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αλλά παρατηρείτε πως τείνετε να τρώτε περισσότερο μετά τη γυμναστική, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε προπονήσεις μικρότερης διάρκειας, όπως για παράδειγμα HIIT, ή λιγότερο έντονες ασκήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η σωματική άσκηση χαρίζει χρόνια ζωής έστω κι αν δεν εξασφαλίζει σε όλους απώλεια βάρους.

Λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της για την υγεία, η άσκηση είναι απαραίτητο να αποτελεί μέρος της ρουτίνας σας τόσο όσο και η ισορροπημένη διατροφή.

Αν θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά, απευθυνθείτε σε έναν διαιτολόγο- διατροφολόγο για σίγουρα αποτελέσματα. Θα έχετε στα χέρια σας ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο που θα ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες σας.

Ταυτόχρονα, ξεκινήστε την άσκηση, όποιο είδος κι αν σας ευχαριστεί.

Από το «απλό» περπάτημα μέχρι την προπόνηση ενδυνάμωσης, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Βοηθά επίσης στο να διατηρήσουμε τα οστά μας γερά, να διαχειριστούμε το στρες πιο αποτελεσματικά, ακόμα και να προστατευθούμε από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ, μεγαλώνοντας.