Όταν εμφανίζονται προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως ο πόνος στο στομάχι, κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας της άσκησης, ίσως σας είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσετε την προπόνησή σας.

Ανεξάρτητα από το πόσο fit είναι κανείς, είναι σχεδόν αδύνατο να συμβιβαστεί με τέτοιου είδους πόνους και να εκπληρώσει τελικά τους στόχους του.

Παρόλο που η γαστρεντερική δυσφορία δεν αποτελεί συνήθως απειλή για την υγεία, αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν καούρα, δυσπεψία, διάρροια κτλ. μπορεί να είναι τόσο αποθαρρυντικά και περιοριστικά που να μας φαίνονται «βουνό».

Τι μπορούμε να κάνουμε αντί να διακόψουμε την άσκηση;

Μύες Vs γαστρεντερικού

Όταν ξεκινάτε την προπόνησή σας, οι μύες οι οποίοι «δουλεύουν» περισσότερο (π.χ. οι τετρακέφαλοι κατά τη διάρκεια του τρεξίματος) «ανταγωνίζονται» τα υπόλοιπα όργανα ως προς την παροχή αίματος.

Επειδή οι ενεργειακές απαιτήσεις των μυών είναι μεγαλύτερες, το σώμα κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος της ροής του αίματος σε εκείνους.

Έτσι, το γαστρεντερικό σύστημα μένει με λιγότερους «πόρους» για να καταφέρει να αφομοιώσει την τροφή και το νερό που έχετε καταναλώσει πριν την προπόνηση.

Πιθανές αιτίες και λύσεις για τους πόνους στο στομάχι κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση

Η ένταση της άσκησης

Η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ναυτίας και στομαχικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της προπόνησης λόγω του γεγονότος ότι το σώμα εργάζεται πιο σκληρά.

Ωστόσο, τέτοια συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε επίπεδο έντασης με τα συναισθήματά σας να παίζουν το ρόλο τους.

Αν είστε για παράδειγμα αγχωμένοι ή ενθουσιασμένοι λόγω μιας νέας ρουτίνας άσκησης, αυτό που νιώθετε μπορεί να συμβάλλει στις στομαχικές διαταραχές μετά την προπόνηση.

*Τι θα μπορούσατε να κάνετε

Μην πιέζετε τον εαυτό σας να συνεχίσει. Μειώστε την ταχύτητα και την ένταση έως ότου νιώσετε καλύτερα.

Το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Appetite» και εξέτασε άτομα διαφορετικού φύλου και επιπέδου fitness, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση τροφής και το επίπεδο έντασης της άσκησης μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους δυσφορίες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά το επίπεδο της φυσικής κατάστασης παίζει μικρό ρόλο.

*Τι θα μπορούσατε να κάνετε

Παρόλα αυτά, επιλέξτε να προχωράτε σταδιακά. Μην απαιτείτε πολλά από το σώμα σας εάν δεν είστε συνηθισμένοι στη γυμναστική. Για να φτάσετε ψηλά, έτσι κι αλλιώς πρέπει να ξεκινήσετε από χαμηλά.

Αφυδάτωση

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τη γαστρεντερική δυσφορία και την «ακινησία» του εντέρου, προκαλώντας πόνο στο στομάχι μετά από μια προπόνηση.

*Τι θα μπορούσατε να κάνετε

Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο φαίνεται: πίνετε πιο συχνά νερό. Και βέβαια όχι μόνο όταν ασκείστε.

Οι διατροφικές σας συνήθειες πριν και μετά την άσκηση

Το να το παρακάνετε με το φαγητό λίγο πριν την προπόνηση, είναι ένας προφανής λόγος στομαχόπονου.

Ωστόσο, η παράλειψη γευμάτων ή η έλλειψη μιας ισορροπημένης διατροφής με κατάλληλες ποσότητες πρόσληψης πρωτεϊνών και υδατανθράκων θα μπορούσε επίσης να σας επηρεάσει αρνητικά.

Γεμάτο στομάχι; Τότε δεν θα μπορείτε να χωνέψετε σωστά. Άδειο στομάχι; Πιθανόν θα «γουργουρίζει» και θα πονά ενώ δεν θα έχετε και την απαραίτητη ενέργεια για να κάνετε γυμναστική.

*Τι θα μπορούσατε να κάνετε

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβετε τι είναι καλύτερο για το στομάχι σας. Επανεξετάστε τις διατροφικές σας συνήθειες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

Εάν συνήθως δεν τρώτε για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την προπόνηση, δοκιμάστε να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ 30 λεπτά έως μία ώρα πριν.

Αντίθετα, αν τείνετε να τρώτε πολύ, περιοριστείτε σε ένα θρεπτικό σνακ, όπως για παράδειγμα μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μια μικρή κουταλιά βούτυρο ξηρών καρπών και μια φρυγανιά.

*Φροντίστε πάντα να συζητάτε τα οποιαδήποτε συμπτώματα με τον προπονητή σας εάν έχετε και φυσικά με το γιατρό σας. Όπως με τα περισσότερα ζητήματα υγείας, δεν υπάρχει μια εξήγηση ή μια λύση που να ταιριάζει σε όλους και το φάσμα των πιθανών αιτιών είναι ευρύ.