Πιθανώς γνωρίζατε ήδη ότι το περπάτημα σάς προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, αλλά τώρα νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, υποστηρίζει ότι όσο πιο γρήγορα περπατάτε τόσο καλύτερα.

Στα πλαίσια της έρευνας, εξετάστηκαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 10 προγενέστερες μελέτες σε Βρετανία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, μεταξύ 1999 και 2022, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 508.121 ενήλικες εθελοντές.

Οι επιστήμονες που είχαν παρακολουθήσει την πορεία της υγείας τους επί 3 έως 11 χρόνια παρατήρησαν ότι:

  • Το περπάτημα με ρυθμό 3,2-4,8 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με το περπάτημα πιο αργό από αυτό.
  • Το περπάτημα με ρυθμό 4,8-6,4 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο.
  • Το περπάτημα με ταχύτερο ρυθμό από 6,4 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με 39% χαμηλότερο κίνδυνο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου δύο λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 για κάθε 100 άτομα.
  • Κάθε αύξηση στον ρυθμό της βάδισης κατά 1 χλμ/ώρα, συσχετίστηκε με έξτρα 9% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Αν και οι τρέχουσες στρατηγικές για την αύξηση του συνολικού χρόνου περπατήματος είναι ωφέλιμες, μπορεί επίσης να είναι λογικό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν με μεγαλύτερες ταχύτητες, για να αυξηθούν περαιτέρω τα οφέλη για την υγεία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφές της μελέτης από τη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου Semnan στο Ιράν.

Πού θα μπορούσε, ενδεχομένως, να οφείλεται αυτό;

Η ερευνητική ομάδα το αποδίδει στο γεγονός ότι τα άτομα που μπορούν να περπατήσουν γρηγορότερα τείνουν να έχουν καλύτερη μυϊκή δύναμη και καλή φυσική κατάσταση, τα οποία συνδέονται με καλή συνολική υγεία καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Επιπλέον, το γρήγορο περπάτημα είναι καλό για την απώλεια βάρους, αφού κάθε περιττό κιλό που χάνει ένα άτομο βελτιώνει την απόκρισή του στην ινσουλίνη.

Άλλοι λόγοι για να αρχίσετε να «ανεβάζετε» ταχύτητες…

Μερικοί ακόμη λόγοι που θα σας πείσουν να αυξήσετε το ρυθμό όταν περπατάτε είναι:

  1. Εάν περπατάτε σε μια καθορισμένη απόσταση, τότε θα ολοκληρώνετε την διαδρομή σας πιο γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Εάν από την άλλη περπατάτε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε θα φτάνετε πιο μακριά, με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων.
  2. Εάν αυξήσετε το ρυθμό βάδισης τότε αυξάνεται και το επίπεδο της άσκησης από ήπια σε μέτρια ένταση. Αυτό με την σειρά του βελτιώνει την φυσική σας κατάσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο για ποικίλα ζητήματα υγείας.
  3. Αυξήστε τις θερμίδες που καίτε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, περπατώντας μεγαλύτερη απόσταση στον ίδιο χρόνο ή αυξάνοντας την ταχύτητα σε σημείο που να «καίτε» διπλάσιες θερμίδες στην ίδια απόσταση.

Pro tip: Καλό είναι να πειραματιστείτε για να βρείτε το μοτίβο διαστήματος που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και στη συνέχεια να κάνετε αλλαγές ή προσαρμογές καθώς προπονήστε.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να περπατήσετε για τρία έως τέσσερα λεπτά με το μέσο ρυθμό σας και στη συνέχεια να περπατήσετε έντονα για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε πέντε έως δέκα φορές.