Όλοι θέλουμε καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού, οι ειδικοί συνιστούν μικρές αλλαγές ως προς τις συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, τις οποίες όμως εάν το καλοσκεφτούμε τείνουμε να εφαρμόζουμε συλλογικά, μιας και στοχεύουν στην πρόληψη και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η άνοια ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για να φροντίσετε λοιπόν καλύτερα το σώμα και να το «θωρακίσετε» ενάντια σε κινδύνους, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Βγείτε για περπάτημα

Πρόκειται ίσως για την πιο απλή και εύκολη μορφή καρδιαγγειακής άσκησης, που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε, αρκεί να φοράτε τα αθλητικά σας.

Καθώς περπατάτε γυμνάζετε το κάτω μέρος του σώματος, καίτε θερμίδες ενώ ενισχύεται και ο μεταβολισμός σας.

Μελέτη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που είχαν εμφανίσει οστεοπόρωση ή απώλεια οστικής πυκνότητας, αποκάλυψε ότι το γρήγορο περπάτημα φαίνεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, ακόμη και όταν γίνεται σε σύντομες ολιγόλεπτες «εκρήξεις».

Σε αυτή τη μελέτη, οι γυναίκες περπατούσαν σε ζωηρό ρυθμό για 30 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα.

Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές

Στραφείτε στις φρέσκες τροφές φυτικής προέλευσης, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά, αποφεύγοντας τα ζωικά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση πολλών υπέρ-επεξεργασμένων τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής, εγκεφαλοαγγειακής και στεφανιαίας νόσου αλλά και καρδιακών παθήσεων.

Μια διατροφή όμως που βασίζεται σε φυτικές τροφές φαίνεται να μειώνει τόσο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και θνησιμότητας.

Φυτικές ίνες μπορείτε να βρείτε σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Μην θυσιάζετε τον ύπνο σας

Είναι πολύτιμος για την εύρυθμη λειτουργία κάθε συστήματος του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της καλής συγκέντρωσης, διάθεσης αλλά και απόδοσης.

Ο ποιοτικός ύπνος ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, απομακρύνοντας τις τοξίνες όσο κοιμάστε, για να ξυπνάτε κάθε πρωί φρέσκοι και αναζωογονημένοι.

Ο ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με το ανοσοποιητικό σας, το οποίο αποδυναμώνεται όταν δεν κοιμάστε καλά ή επαρκώς.

Άλλες μελέτες επισημαίνουν ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τόσο την συναισθηματική όσο και την συμπεριφορική ρύθμιση. Η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τον αυτοέλεγχο, την λήψη αποφάσεων, την συγκέντρωση, ακόμα και την διάθεση.

Για αυτό είναι σημαντικό να κοιμάστε από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, χωρίς διακοπές.

Βάλτε την μυϊκή ενδυνάμωση στο πρόγραμμα

Η προπόνηση με αντιστάσεις, γνωστή και ως μυϊκή ενδυνάμωση, είναι μια μορφή άσκησης που βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή μέσω ασκήσεων με σωματικό βάρος ή άλλες αντιστάσεις, όπως τα βάρη ή τα λάστιχα.

Παραδείγματα ασκήσεων με σωματικό βάρος περιλαμβάνουν push-up, καθίσματα ή σανίδες. Στοχεύστε σε τουλάχιστον δύο προπονήσεις με αντιστάσεις την εβδομάδα για να αποκομίσετε κάθε όφελος.

Σε μελέτη για την βελτίωση της υγείας ευπαθών ηλικιωμένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προπόνηση με αντιστάσεις προώθησε σημαντικές βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη και αντοχή αλλά και την λειτουργικότητα στην καθημερινότητά τους.

Εάν είστε συνεπείς στις προπονήσεις σας, η μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να βελτιώσει και να «θωρακίσει» την υγεία σας όσο μεγαλώνετε.