Αν δεν επιλέξετε μια μέρα για να ξεκουραστείτε, το σώμα σας θα την επιλέξει για εσάς. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η «τεμπελιά» μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο παραγωγικοί και να θωρακίσετε την υγεία σας.

Συχνά συγχέουμε – λανθασμένα – την παραγωγικότητα με τη δουλειά. Παραγωγικότητα σημαίνει να κάνει κανείς σκόπιμες επιλογές προς την κατεύθυνση ενός στόχου. Και μερικές φορές, αυτή η επιλογή μπορεί να είναι να χαλαρώσετε και να αναπληρώσετε τις δυνάμεις σας.

Άλλωστε, λεγόμαστε ανθρώπινα όντα, όχι ανθρώπινα έργα.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL), η ξεκούραση, ο καλός ύπνος και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να είναι το κλειδί για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Όλοι μας πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να πούμε θα πρέπει να καθιερώσω μια μέρα ή να βρω μισή ώρα κάθε μέρα για τον εαυτό μου και να αποβάλλω την ένταση – είτε ακούγοντας μουσική, είτε πηγαίνοντας μια βόλτα, είτε πηγαίνοντας στο γυμναστήριο», επισημαίνει ο Kαθηγητής Μπράιαν Γουίλιαμς από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του UCL.

Ακούστε χαλαρωτική μουσική

Τα ήρεμα τραγούδια με αργό ρυθμό μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ηρεμήσουν κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων, ελέγχοντας τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση που τείνουν να αυξάνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Πηγαίνετε μια βόλτα ή ασχοληθείτε με τον κήπο

Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, εκτός από τη μείωση του στρες.

Ένας λόγος για τον οποίο η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθεί είναι λόγω των πιο δύσκαμπτων, μικρότερων αρτηριών και φλεβών.

Η μέτριας έντασης άσκηση, ωστόσο, βοηθά στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος διευρύνοντας τις αρτηρίες και τις φλέβες, θωρακίζοντας συνολικά την καρδιά σας.

Μια ισχυρότερη καρδιά, σύμφωνα με την Κλινική Mayo, μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα με λιγότερη δύναμη, γεγονός που μειώνει την πίεση στις αρτηρίες σας.

Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και γι’ αυτό η άσκηση συνιστάται ιδιαίτερα από καρδιολόγους.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας (AHA) ορίζει το γρήγορο περπάτημα, την ποδηλασία κάτω από 10 mph, τον χορό, την κηπουρική ως παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης.

Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension από τους ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital αναφέρει ότι οι γυναίκες που δυσκολεύονταν να κοιμηθούν αρκετά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.

Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για πιο ποιοτικό ύπνο

  • Τηρήστε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου: Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
  • Δημιουργήστε έναν χώρο που προάγει την χαλάρωση: Αυτό σημαίνει να διατηρείτε τον χώρο που κοιμάστε δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό.
  • Κάντε κάτι που σας ηρεμεί πριν τον ύπνο: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο ή ασκήσεις χαλάρωσης. Αποφύγετε το έντονο φως, όπως από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή.