Οι άνθρωποι μπορεί να αγωνιστούν στον μαραθώνιο για διάφορους λόγους και τα κίνητρα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Να μερικοί λόγοι :

1      Προσωπική πρόκληση

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ξεπεράσουν τα όριά τους, να θέσουν και να πετύχουν προσωπικούς στόχους και να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι δύσκολο.

2      Επιτυχία

Το να τρέξεις έναν μαραθώνιο είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Το να περάσεις τη γραμμή τερματισμού ύστερα από 42,2 χλμ. χαρίζει υπερηφάνεια.

3      Φίτνες και υγεία

Η προπόνηση οδηγεί σε βελτιωμένη φυσική κατάσταση. Ενθαρρύνει την τακτική άσκηση και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

4      Απώλεια βάρους

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την προπόνηση στον μαραθώνιο ως μέσο για να χάσουν επιπλέον κιλά και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

5      Φιλανθρωπία

Πολλοί δρομείς χρησιμοποιούν συχνά την εκδήλωση ως ευκαιρία να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

6      Κοινωνικοποίηση

Οι μαραθώνιοι καλλιεργούν την αίσθηση της συντροφικότητας. Η κοινή εμπειρία προπόνησης και αγώνων δημιουργεί δεσμό μεταξύ των συμμετεχόντων.

7      Ταξίδια

Οι αγωνιστικοί μαραθώνιοι σε διαφορετικές τοποθεσίες μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία να εξερευνήσετε νέες πόλεις και περιοχές.

8      Συναγωνισμός

Για τους ανταγωνιστικούς δρομείς, οι μαραθώνιοι προσφέρουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ταχύτητα και την αντοχή τους ενάντια σε άλλους αθλητές.

9      Στόχοι ζωής

Το τρέξιμο ενός μαραθωνίου είναι ένας στόχος ζωής για πολλούς που θέλουν να βιώσουν την πρόκληση.

10      Ψυχικό σθένος

Η συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν ψυχικό σθένος και επιμονή, χρήσιμα όπλα και σε άλλους τομείς της ζωής.

11      Εμπνευση

Η ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους άλλους, ιδιαίτερα τους φίλους και την οικογένεια, για έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

12      Αντιμετώπιση του άγχους

Μερικοί χρησιμοποιούν την προπόνηση στον μαραθώνιο ως τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής. Το τρέξιμο μπορεί να είναι μια μορφή θεραπείας και ένα μέσο για να καθαρίσει κανείς το μυαλό του.

Είτε σε οδηγούν προσωπικοί στόχοι, η επιθυμία να υποστηρίξεις ένα σκοπό ή απλά η αγάπη για το τρέξιμο, ένας μαραθώνιος δίνει ευκαιρία να δοκιμάσεις τα σωματικά (και τα πνευματικά) σου όρια. Τερματίζοντας, θα αισθανθείς ολοκληρωμένος.

Ο Ματ Φοξ είναι επικεφαλής προπονητής στην αμερικανική Sweat Elite Coaching Academy με πάνω από 18 χρόνια προπονητικής, αγωνιστικής και προπονητικής εμπειρίας

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Αφιέρωμα Τρέχω