Η σύγχρονη ζωή είναι συνυφασμένη με την καρέκλα του γραφείου, το κάθισμα του αυτοκινήτου ή τον καναπέ, μόνο που… το ανθρώπινο σώμα δεν είναι κατασκευασμένο για να κάθεται.

Η καθιστική ζωή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία.

Τόσους που οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν ως το «νέο κάπνισμα», καθώς θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, για χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, και πλήθος ορθοπεδικών προβλημάτων.

Οι παρακάτω ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας και την κυκλοφορία του αίματος, να δυναμώσετε τους μυς σας και να μειώσετε τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε σοβαρότερα προβλήματα υγείας αργότερα:

Hip thrusts

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης των γλουτών, καθώς απομονώνουν τους γλουτούς μέσω της έκτασης του ισχίου ενώ βασίζονται λιγότερο στους υπόλοιπες μυς στα πόδια.

Η οικοδόμηση ή η διατήρηση της δύναμης σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα μυών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι γλουτιαίοι μύες είναι μερικοί από τους βασικούς μας κινητήριους παράγοντες, που μας τροφοδοτούν σε κάθε είδους δραστηριότητες.

Ο ισχυρός μέσος και ελάχιστος γλουτιαίος θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερο πόνο στα γόνατα όταν ανεβαίνετε σκάλες, για παράδειγμα, ενώ οι δυνατοί μύες του μέγιστου γλουτιαίου μπορούν να βοηθήσουν να προλάβετε το λεωφορείο πριν φύγει από την στάση.

Ακουμπώντας το πάνω μέρος της πλάτης σας σε σταθερή επιφάνεια, βάλτε δύναμη στα πόδια και στηριχτείτε σε αυτά με τον κορμό σας να σχηματίζει ευθεία με τα γόνατά σας.

Αφήστε την μέση σας να πέσει, ακουμπώντας σχεδόν το έδαφος και επαναφέρετε στην αρχική θέση.

Side planks

Πολλοί από εμάς ασυνείδητα έχουμε κακή στάση σώματος όταν κοιτάζουμε για παράδειγμα το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή μας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη και άλλες μυοσκελετικές διαταραχές.

Η πλάγια σανίδα ενισχύει τους μύες που διατηρούν τον κορμό και τη σπονδυλική σας στήλη σταθερή, για βελτιωμένη κινητικότητα και προστασία από τους τραυματισμούς.

Έχοντας στο μυαλό την κανονική σανίδα, απλώς γυρνάτε στο πλάι σε μια ευθεία και μαλακή επιφάνεια στο πάτωμα και στηρίζεστε στον ένα αγκώνα για να σηκώσετε τους γοφούς σας.

Μην ξεχνάτε τα πόδια να είναι ενωμένα.

Reverse Lunges

Αν κάθεστε στην καρέκλα του γραφείου σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα παρατηρήσετε σφίξιμο στους μυς των ποδιών και των γοφών σας.

Κάνοντας μερικές προβολές μπορείτε να τεντώσετε αυτούς τους μυς, να βελτιώσετε την ευελιξία των αρθρώσεων των ισχίων σας και να αποτρέψετε τον πόνο στη μέση.

Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων, με τα χέρια στα πλάγια.

Με το δεξί σας πόδι κάντε ένα βήμα πίσω και στηριχθείτε στην μύτη του, διατηρώντας όρθιο τον κορμό σας.

Χαμηλώστε προς το έδαφος λυγίζοντας το δεξί σας γόνατο σε γωνία 90 μοιρών.

Βάλτε δύναμη στην μύτη το δεξιού ποδιού και επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.