Οι τροφές που ενσωματώνετε στα γεύματα σας μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων. Τώρα όμως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ώρα που επιλέγετε να τα καταναλώσετε μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την καρδιά σας.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, το πρωινό και το βραδινό πιο αργά μέσα στην μέρα φαίνεται να συνδέονται με υψηλότερο συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτή η επίδραση ήταν μάλιστα ισχυρότερη για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

Πώς επηρεάζει το timing των γευμάτων την καρδιά σας;

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ώρας που οι άνθρωποι κατανάλωναν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα περιέλαβε 103.389 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη NutriNet-Santé, μια συνεχιζόμενη διαδικτυακή μελέτη στη Γαλλία που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν περίπου τα 42 έτη και σχεδόν 8 στους 10 ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά αρχεία που υποβλήθηκαν διαδικτυακά από τους συμμετέχοντες για να υπολογίσουν πότε και πόσο συχνά έτρωγαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο περίπου 7 χρόνια.

Τι ώρα να τρώτε πρωινό και βραδινό

Όπως αναφέρουν, το πρωί «κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης της ώρας του πρωινού συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικής καρδιαγγειακής νόσου».

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι «κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης της ώρας του τελευταίου γεύματος συσχετίστηκε με 8% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου».

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνθρωποι που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα μετά τις 9 το βράδυ είχαν 28% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν το τελευταίο τους γεύμα πριν από τις 20:00.

Επιπλέον, η μεγαλύτερης διάρκειας βραδινή νηστεία (αποχή από το φαγητό) φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων τύπων εγκεφαλοαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, η ολονύκτια νηστεία δεν είχε καμία επίδραση στον συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή στεφανιαίας νόσου.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι πιθανώς ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να μειωθεί εάν τρώτε τα γεύματά σας νωρίτερα κι εάν η βραδινή νηστεία διαρκεί περισσότερο τρώγοντας νωρίς βραδινό αντί να παραλείπετε το πρωινό σας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Ο ρόλος του κιρκάδιου ρυθμού

Ο μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος όταν τρώτε νωρίτερα τα γεύματά σας μέσα στην μέρα, πιθανότατα οφείλεται στην επίδραση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στους κιρκάδιους ρυθμούς των οργάνων, εξηγούν οι ερευνητές.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι περίπου 24ωροι κύκλοι που σχηματίζουν το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης, ο οποίος συνδέεται με τον κύκλο της ημέρας και της νύχτας.

Άλλα περιβαλλοντικά στοιχεία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς. Έρευνες δείχνουν όμως ότι ο καθημερινός κύκλος διατροφής και νηστείας βοηθά στο συγχρονισμό των κιρκάδιων ρυθμών σε όργανα όπως το ήπαρ, η καρδιά, τα νεφρά και το πάγκρεας.