Εντάξει ένα- δύο φλιτζάνια… Αλλά μήπως εσείς το παρακάνατε με τον καφέ στα πλαίσια των εορταστικών συναθροίσεων με φίλους; Το πόση καφεΐνη βέβαια είναι πολύ είναι ένα ερώτημα, η απάντηση του οποίου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο μιας και η ανοχή του καθενός σε αυτήν ποικίλλει.

Οι ερευνητές έχουν επισημάνει ότι τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοχή μας. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από άλλους χωρίς να εμφανίζουν αρνητικές επιπτώσεις.

Από την άλλη, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ακόμη και μετά από μια μέτρια δόση.

Εσείς αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά;

Πιθανά συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης

Η καφεΐνη είναι διεγερτική, γι’ αυτό και μας βοηθά να ξυπνήσουμε το πρωί.

Εκτός από την πλούσια γεύση του, μπορει να ενισχύσει τη διάθεση, το μεταβολισμό και την πνευματική και σωματική μας απόδοση. Μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι η καφεΐνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει παρενέργειες. Αυτή η ποσότητα, όπως είπαμε, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Εκτός από το να κουνάτε νευρικά το πόδι σας, η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί επίσης να σας προκαλέσει:

  • Ανησυχία- Άγχος
  • Πονοκέφαλο
  • Ευερεθιστότητα
  • Αϋπνία
  • Πεπτικά προβλήματα

Τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα

Γενικά, θα πρέπει να περιμένετε να περάσουν κάποιες ώρες για να φύγει η επίδραση της καφεΐνης από τον οργανισμό σας. Αλλά όσο περιμένετε με… αγωνία, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα:

  • Πρώτο και καλύτερο, το αυτονόητο. Μην καταναλώσετε σήμερα περισσότερη καφεΐνη!
  • Πιείτε άφθονο νερό.
  • Κάντε μια βόλτα για να εκτονώσετε την ενέργειά σας εφόσον έχετε υπερένταση. Αν βέβαια παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο να συμβαίνει στον καρδιακό σας ρυθμό, όπως για παράδειγμα μια ξαφνική- ταχεία αύξηση, σταματήστε.
  • Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή. Εάν είστε ανήσυχοι, το πιθανότερο είναι ότι η αναπνοή σας είναι γρήγορη και «ρηχή», γεγονός που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το άγχος σας. Πάρτε λοιπόν μερικές αργές, βαθιές αναπνοές για να επαναφέρετε την αναπνοή σας στο φυσιολογικό της ρυθμό και να μειώσετε το στρες. Ο διαλογισμός θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να σας ηρεμήσει και να σας ανακουφίσει.
  • Καταναλώστε ένα θρεπτικό σνακ. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο (π.χ. μπανάνα, ξηροί καρποί). Η καφεΐνη εξαντλεί τα αποθέματα του οργανισμού σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως τρέμουλο και νευρικότητα.

*Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Αυτά είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η πνευματική σύγχυση, ο πόνος στο στήθος, η τάση για εμετό, η ταχυπαλμία ή ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας αν τυχόν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά.