Πολλές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσετε μια ρουτίνα άσκησης για ποικίλους λόγους: μπορεί οι καθημερινές υποχρεώσεις να μειώνουν την ενέργειά σας, ίσως πάλι να έχετε βαρεθεί τη ρουτίνα σας ή να αποφασίσατε να πάρετε μια μέρα «ρεπό» από τη γυμναστική τώρα τις γιορτές και η μέρα να έγινε, εβδομάδες αδράνειας…

Πώς θα επανέλθετε;

10 tips που θα σας επαναφέρουν στην αθλητική σας ρουτίνα

#1 Θέστε στόχους

Ο καθορισμός στόχων φυσικής κατάστασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αθληθεί. Καταγράψτε τους σε ένα χαρτί και φροντίστε να είναι ει δυνατόν συγκεκριμένοι, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητές σας. Δημιουργήστε παράλληλα ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να καταφέρετε να παραμείνετε πιο συγκεντρωμένοι στην επίτευξή τους.

#2 Παραμείνετε ρεαλιστές

Πολλές φορές, χάνουμε το κίνητρό μας όταν οι στόχοι που βάζουμε είναι μεγάλοι εξαρχής. Εάν για παράδειγμα είστε αρχάριοι στο τρέξιμο, αλλά ο στόχος σας είναι να τρέξετε στον μαραθώνιο μέσα σε δύο μήνες, καταλαβαίνετε πως θα ήταν πολύ δύσκολο να το πετύχετε. Προπονηθείτε αρχικά για κάτι όχι τόσο μεγαλεπήβολο και σταδιακά θα διαπιστώσετε πως θα καταφέρνετε όλο και περισσότερα.

#3 Επαναφέρετε τη διασκέδαση στην προπόνησή σας

Πάρτε παράδειγμα από τα παιδιά. Τα παιδιά παίζουν, τρέχουν, κάνουν ποδήλατο και χωρίς να το πολυσκεφτούν, «χτίζουν» μυς!

Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να σκεφτόμαστε την άσκηση ως αγγαρεία κι αυτό οδηγεί σε έλλειψη κινήτρων. Απαλλαχθείτε από τις δραστηριότητες που δεν σας αρέσουν και βρείτε εκείνο που σας ταιριάζει και σας αρέσει πραγματικά.

#4 Αθληθείτε «οικογενειακώς»

Γιατί δεν προσκαλείτε ένα μέλος της οικογένειάς σας ή έναν φίλο να γυμναστείτε παρέα; Έτσι, το κίνητρο σας θα ανανεωθεί ενώ παράλληλα ο δεσμός μεταξύ σας θα ενδυναμωθεί.

#5 Γίνετε μέλος μιας ομάδας

Εάν είστε από τους ανθρώπους που σας αρέσει να αθλείστε ομαδικά, σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα. Υπάρχουν φυσικά πολλά αθλήματα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε πέραν των κλασικών που έχετε κατά νου, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία.

#6 Αναθεωρήστε τον τρόπο προσέγγισης

Εάν χάλασε ξαφνικά το αυτοκίνητο ή τρέχετε για να προλάβετε ένα deadline στη δουλειά και ο χρόνος για άθληση πραγματικά νιώθετε πως δεν περισσεύει,  δεν είναι ανάγκη να παρατήσετε τελείως τη γυμναστική. Προσαρμόστε τον καθημερινό προπονητικό σας στόχο και μην ξεχνάτε πως ακόμη και οι πολύ σύντομες προπονήσεις, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία και την ευεξία σας.

#7 Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Η επίτευξη ενός μικρού στόχου είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είστε υπερήφανοι.

Αφιερώστε χρόνο όχι μόνο στο να εκτιμήσετε τις προσπάθειές σας αλλά στο να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με όποιο τρόπο προσωπικά σας ευχαριστεί. Το αξίζετε και σίγουρα η επιβράβευση θα σας παρακινήσει να φτάσετε στον επόμενο στόχο σας.

#8 Επωφεληθείτε από τις αγχολυτικές ιδιότητες της άσκησης

Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είστε σε καλή φόρμα, αλλά και για να ανακουφιστείτε από το άγχος.

Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες που τονώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Περίπου 20 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας, έξι με επτά ημέρες την εβδομάδα μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα επίπεδα του στρες.

Η γιόγκα είναι άλλος ένας τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος και να χαλαρώσετε σώμα και νου.

#9 Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να αλλάζετε τη ρουτίνα σας κάθε έξι εβδομάδες.

Εάν χρειάζεστε λίγη έμπνευση για να βρείτε την επόμενη, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε κάτι καινούργιο.

#10 Παρατείνετε το ρεπό…

Ξεπεράστε τις ενοχές και πάρτε όσο χρόνο χαλάρωσης και ξεκούρασης έχετε ανάγκη. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτός είναι άλλος ένας σίγουρος τρόπος για να «αναζωπυρώσετε» την προπονητική σας ρουτίνα.