Όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα και η καλή διατροφή θεωρούνται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, έτσι θα πρέπει να θεωρείται και η ενυδάτωση.

Τα άτομα που δεν ενυδατώνονται επαρκώς μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με σημάδια πρόωρης γήρανσης και με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη 25ετίας που εξέτασε περισσότερους από 11.000 ενήλικες στις ΗΠΑ.

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα των συμμετεχόντων. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις νατρίου είναι συχνά σημάδι ότι πιθανότατα κάποιος δεν καταναλώνει αρκετά υγρά. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα νατρίου είχαν πολύ υψηλότερη βαθμολογία σε δείκτες υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερα.

Χαρακτηριστικά, τα άτομα με υψηλότερα του φυσιολογικού εύρους επίπεδα νατρίου είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια πρόωρης σωματικής γήρανσης και περίπου 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου φάνηκε να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη και άνοια.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην πρόληψη ασθενειών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Είναι πολύ πιθανό η χρόνια αφυδάτωση να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η καλή ενυδάτωση θα μπορούσε να την επιβραδύνει, αναφέρουν οι ίδιοι.

Το νερό είναι υγεία

Το νερό μας κρατά λειτουργικούς διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός μας σε φυσιολογικά επίπεδα, αποτρέποντας τον πόνο στις αρθρώσεις και απομακρύνοντας τα «απόβλητα» από το σώμα.

Όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό, ο όγκος του αίματος μειώνεται με αποτέλεσμα μειωμένη ροή οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς μας. Η αφυδάτωση ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία, μειωμένη φυσική απόδοση και σε απειλητικά για τη ζωή θέματα υγείας.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα;

Πιθανότατα έχετε ακούσει τον γενικό κανόνα των οκτώ ποτηριών την ημέρα, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για κάθε άνθρωπο.

Διαφέρει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και ο τρόπος ζωής. Εάν ασκείστε συχνά και ζείτε σε περιοχή με ζεστό κλίμα, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα πρόσληψης υγρών.

Στην περίπτωση υποκείμενης ασθένειας καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πώς παραμένουμε ενυδατωμένοι;

Το να πίνετε νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ενυδάτωση.

Σούπες λαχανικών και κοτόπουλου είναι καλές επιλογές που θα σας ενυδατώσουν το χειμώνα και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε χορτάτοι.

Επίσης, καλό είναι να συμπεριλάβετε φρούτα στη διατροφή σας. Υπάρχουν πολλά φρούτα πλούσια σε νερό για να καταναλώσετε αυτήν την εποχή, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάτε τα λαχανικά. Ορισμένα περιέχουν 80% έως 99% νερό, όπως το σέλινο, τα αγγούρια, το λάχανο, τα καρότα και το μπρόκολο. Αποτελούν ιδανικά σνακ για επαρκή ενυδάτωση με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά.