Λένε «κάθε αρχή και δύσκολη» γι’ αυτό σάς παραθέτουμε κάποια μυστικά για να κάνουμε τη ζωή σας ευκολότερη – ή μάλλον την αλλαγή του τρόπου ζωής σας… Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν ξεκινήσετε, αλλά και να συνεχίσετε (ακόμα σημαντικότερο) τη γυμναστική:

1. Πάρτε μια συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κάποιος ξεκινά μόλις τώρα να ασκείται, ώστε να γνωρίζει πόσο σκληρά δουλεύει η καρδιά του.

Ρωτήστε τον γιατρό σας ποιο είναι το ιδανικό εύρος καρδιακών παλμών για εσάς.

Διαφορετικά, προτείνει να ξεκινήσετε από το 60% έως το 70% του μέγιστου καρδιακού σας παλμού (HR).

Αυτό το εύρος θεωρείται μέτριας έντασης, κάτι που συνιστά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συνήθως, ο τύπος είναι: Μέγιστο HR = 220 – η ηλικία σας.

Για παράδειγμα, εάν είστε 40 ετών, το μέγιστο HR σας είναι 180 παλμοί ανά λεπτό (BPM).

Εάν πάτε υψηλότερα από αυτό, μπορεί να ασκείτε υπερβολική πίεση στην καρδιά σας.

Γενικά επιδιώξτε ένα επίπεδο έντασης όπου είναι δύσκολο να κάνετε μια συζήτηση, αλλά εξακολουθείτε να είστε σε θέση να μιλήσετε.

2. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να θέσουν υψηλούς στόχους, όπως να κάνουν πέντε προπονήσεις της μίας ώρας την εβδομάδα ή να προπονούνται για να τρέξουν έναν ημιμαραθώνιο.

Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται όταν κανείς ξεκινά με μικρούς, εφικτούς στόχους, όπως το περπάτημα για 15 λεπτά την ημέρα.

Μόλις πετύχετε τους μικρότερους στόχους σας για μία ή δύο εβδομάδες, αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση της άσκησής σας μέχρι να είστε σε θέση να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας cardio άσκησης κάθε εβδομάδα.

Η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή στην οποία μπορείτε να παραμείνετε συνεπείς σε τακτική βάση.

3. Κάντε δραστηριότητες που σας αρέσουν

Αφήστε τον διάδρομο γυμναστικής, εάν σας κάνει να βαριέστε.

Βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από χορό μέχρι κολύμπι και τένις.

4. Κάντε προπόνηση με έναν φίλο

Αν τώρα ξεκινάτε το ταξίδι της γυμναστικής, χρειάζεστε έναν συνοδοιπόρο.

Εάν είστε κοινωνικό άτομο, το να έχετε έναν φίλο με τον οποίο να ασκείστε μαζί θα σας βοηθήσει να μην χάνετε τις προπονήσεις σας, ενώ θα τις κάνει και πιο διασκεδαστικές.

Μπορείτε, επίσης, να μπείτε σε μια αθλητική ομάδα ενηλίκων και να γνωρίσετε καινούργια άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς.