Μπορεί ο ανθρώπινος πόνος να περάσει μια την αγκαλιά ενός άψυχου αντικειμένου ή ενός ρομπότ; Κι όμως, ερευνητές από το Μπόχουμ, το Ντούισμπουργκ-Έσεν και το Άμστερνταμ λένε ότι η αγκαλιά είναι το καλύτερο «παυσίπονο» – ανεξάρτητα από το ποιον ή… τι προέρχεται.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από εκατοντάδες μελέτες με πάνω από 10.000 άτομα, για να δει πώς οι διαφορετικοί τύποι αφής (ανθρώπινη επαφή, χάδια, κουβέρτες, μαξιλάρια, παιχνίδια με κατοικίδια ή αγκαλιές με ρομπότ) επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, οι αγκαλιές απαλύνουν τον σωματικό πόνο, ανακουφίζουν από το άγχος και βελτιώνουν την ψυχική υγεία τον ανθρώπων – ενήλικες και παιδιά.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν, επίσης, μια μικρή βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού ορισμένων συμμετεχόντων.

Ο τύπος της αφής και η διάρκειά της δεν φάνηκε να είχαν διαφορετικά αποτελέσματα, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη, τουλάχιστον στους ενήλικες.

Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού συνδέθηκε με περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό,τι το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος.

Αγκαλιάστε τον εαυτό σας

Η σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί και η κοινωνική υποστήριξη προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Όταν κάποιος που νοιάζεστε τυλίξει τα χέρια του γύρω σας, σχηματίζοντας μια αγκαλιά, πιθανότατα να νιώθετε λιγότερο μόνοι.

Αγκαλιάζοντας τον εαυτό σας, αναπαράγεται ακριβώς αυτό το αίσθημα άνεσης, χαλάρωσης και κυρίως ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, η αγκαλιά αυτή μπορεί να μειώσει τον πόνο, όπως επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις πρόσθετες αισθήσεις, που προκαλούν τα χέρια όταν τυλίγονται γύρω μας, καθώς φαίνονται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το επίπεδο του πόνου.

Πιθανότατα η ανακούφιση του πόνου που οφείλεται στην αγκαλιά, ενδεχομένως να έχει και μια ακόμη εξήγηση. Αυτή η στοργική αφή προκαλεί την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, ορμόνης που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, μειώνοντας το έντονο αίσθημα ανησυχίας ή φόβου.

Μια δύσκολη μέρα ήρθε στο τέλος της και μπορεί να αισθάνεστε κάπως ανήσυχοι χωρίς προφανή λόγο. Ακόμα και αν δεν δείτε τους δικούς σας ανθρώπους, θυμηθείτε ότι πιθανότατα βρίσκεστε μια αγκαλιά μακριά από την καλύτερη διάθεση.