Η αναπνοή είναι κάτι που θεωρούμε δεδομένο. Κάνουμε πράγματα για την καρδιά ή το δέρμα μας, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε να φροντίσουμε τους πνεύμονες.

Οι πνεύμονες, το «κέντρο ελέγχου» της αναπνοής, εξασφαλίζουν ότι κάθε κύτταρο του σώματος λαμβάνει οξυγόνο και παράλληλα φιλτράρουν τον αέρα ώστε να αποτρέψουν την είσοδο άχρηστων ουσιών και μικροβίων στον οργανισμό.

Κοινοί παράγοντες, όπως η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και τις περιβαλλοντικές τοξίνες μπορούν να βλάψουν αυτά τα ζωτικά όργανα.

Σύμφωνα με μελέτες, μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενούς πνευμονικής λειτουργίας.

Αντίθετα, έρευνα σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ομοίως και τα άτομα που είχαν άσθμα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων άσθματος, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, συριγμού και δύσπνοιας.

Το Νο1 λαχανικό για υγιείς και δυνατούς πνεύμονες

Φυτρώνουν μέσα στο έδαφος και αποτελούν βόμβες βιταμινών και θρεπτικών ουσιών… Τα παντζάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των πνευμόνων.

Είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία φαίνεται πως βελτιώνουν την αντοχή κατά την άσκηση σε άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Θεωρείται, επίσης, ότι τα νιτρικά άλατα, από τα παντζάρια και τον χυμό τους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά μεταξύ των ατόμων με πνευμονική υπέρταση.

Επιπλέον, τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, στοιχεία σημαντικά για την καλή υγεία των πνευμόνων.

Πώς θα βάλετε τα παντζάρια στη διατροφή σας

Δοκιμάστε αυτό το smoothie με παντζάρι

Για δύο δόσεις θα χρειαστείτε 120 γρ. παντζάρια, 100 γρ. κεράσια, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 1 κουταλιά ξίδι, 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι και 1 κουταλάκι σπόρους chia.

Αρχικά, καθαρίζετε τα παντζάρια και τα βράζετε. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα κόβετε σε κομμάτια.

Στη συνέχεια, πλένετε καλά τα κεράσια, αφαιρείτε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο κουζίνας.

Έπειτα, βάζετε στο μπλέντερ τα παντζάρια, τα κεράσια, τους σπόρους chia, το ξίδι και το πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο πολτό.

Τέλος, βάζετε το smoothie στο ψυγείο να παγώσει καλά και το σερβίρετε.

Φτιάξτε παντζάρια τουρσί εύκολα και γρήγορα μόνοι σας στο σπίτι

Θα χρειαστείτε 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε φέτες, ½ φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί, 2 κ.σ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλας, 4 ολόκληρους κόκκους πιπεριού, 2 ολόκληρα γαρύφαλλα και 3 φλ. παντζάρια στον ατμό, κομμένα.

Βάλτε το κρεμμύδι, το ξύδι, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τους κόκκους πιπεριού και τα γαρύφαλλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Σκεπάζετε, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σιγοβράζετε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει, 4 έως 6 λεπτά και προσθέτετε τα παντζάρια.

Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε τα να μαριναριστούν, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 30 λεπτά.

Αφού κρυώσουν εντελώς τα παντζάρια, αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε τα στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.