Το κοινό κρυολόγημα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει περισσότερους από 200 διαφορετικούς τύπους ιών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που προσβάλλει την ανώτερη αναπνευστική οδό (ρινική κοιλότητα, φάρυγγα, λάρυγγα).

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ), δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί να βιώνει τουλάχιστον οκτώ κρυολογήματα σε ετήσια βάση. Οι ενήλικες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να υποφέρουν από αυτό δύο ή τρεις φορές το χρόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συνήθη συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως τα περιγράφει το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου), περιλαμβάνουν βουλωμένη μύτη ή καταρροή, πόνους στους μύες, πονόλαιμο, βήχα, φτέρνισμα, αυξημένη θερμοκρασία και πονοκεφάλους.

Ενώ τα συμπτώματα είναι παρόμοια μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών, τα παιδιά μπορεί να τα εμφανίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν ένα άτομο έχει κρυολόγημα, μπορεί να το μεταδώσει στους γύρω του πριν τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους και μέχρι αυτά να εξαφανιστούν.

Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα τις πρώτες δύο- τρεις ημέρες και αυτή είναι η περίοδος που είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί.

Γιατί δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα;

Οι ρινοϊοί, οι κοροναϊοί, οι ιοί κοξάκι και οι αδενοϊοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς διαφορετικούς τύπους ιών του κρυολογήματος.

Αυτοί οι ιοί «κολλούν» στα κύτταρα των αδενοειδών στο πίσω μέρος του λαιμού μας.

Αναπαράγονται γρήγορα και διασπώνται για να εξαπλωθούν στα κύτταρα της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Ενώ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος, δεν μπορεί να βρεθεί μία μόνο θεραπεία, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι ιών οι οποίοι μάλιστα μεταλλάσσονται γρήγορα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αν και δεν υπάρχει λοιπόν θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, υπάρχουν, όπως είπαμε, ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση νερού, σούπας, φρούτων και λαχανικών και γενικά υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε βιταμίνη D.
  • Ξεκούραση- Ποιοτικός και επαρκής ύπνος.
  • Καταπραϋντικές παστίλιες για το βήχα.
  • Άσκηση (εφόσον τα συμπτώματά σας είναι ήπια).
  • Ανακούφιση από τη συμφόρηση με ζεστά ντους, ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού, χρήση υγραντήρα κτλ.

Είναι προφανές πως πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε κακιά συνήθεια, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν το κρυολόγημα επιμένει

Αν νιώθετε ότι τίποτα δεν σας βοηθά, τότε είναι καιρός να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Θυμηθείτε πως κάποιες φορές οι επίμονες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης λοίμωξης, αλλά άλλες μπορεί να προκύπτουν επειδή είστε καταβεβλημένοι. Όπως και να έχει, ο γιατρός σας είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας καθοδηγήσει.