Το στρες είναι ένας απρόσκλητος και τις περισσότερες φορές δυσάρεστος επισκέπτης. Μάλιστα συχνά επιμένει, ακόμα κι αν του «ζητάμε», τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο, να μας… λυπηθεί και να μας αφήσει.

Οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει (έντονη ανησυχία, αίσθηση πανικού, φόβος κτλ.) μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Τι κάνουμε τότε;

#1 Στρέψτε την προσοχή σας στο σώμα σας

Το άγχος είναι… συναγερμός και οι συναγερμοί έχουν σκοπό να τραβήξουν την προσοχή μας.

Όταν στο κεφάλι μας «τρέχουν» αρνητικές σκέψεις, αποσυνδεόμαστε από το σώμα μας. Ως αποτέλεσμα, το άγχος καταλαμβάνει όλο και περισσότερο την εστίαση και την ενέργειά μας. Μια λύση επομένως είναι να κάνουμε μια παύση και να επαναφέρουμε την προσοχή μας σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας.

Πάρτε μερικές αναπνοές καθώς «παρατηρείτε» ό,τι αισθάνεστε (ζέστη, κρύο, τρέμουλο, βουητό, πονοκέφαλο κτλ.) χωρίς να κρίνετε και να χαρακτηρίζετε κάτι ως «καλό» ή «κακό».

#2 «Καλοδεχτείτε» το άγχος σας και προχωρήστε παρακάτω

Αυτή η προσέγγιση ακούγεται παράδοξη αλλά η αντίσταση στο στρες όχι μόνο δεν το εξαφανίζει, αλλά τείνει να το κάνει χειρότερο. «Ενημερώστε» λοιπόν το άγχος σας ότι μπορεί να μείνει μαζί σας για όσο θέλει και εσείς απλά φροντίστε να κάνετε άλλα πράγματα στο μεταξύ.

Με άλλα λόγια, μετατοπίστε την εστίασή σας από το να «διορθώσετε» το πώς νιώθετε στο να κάνετε μια επόμενη εργασία που απαιτεί την προσοχή σας.

Χωρίς τάση αυτοκριτικής, απλώς αναρωτηθείτε: Τι πρέπει να γίνει τώρα; Έτσι το άγχος είναι πιο πιθανό στην πορεία να εξαφανιστεί.

Τι είναι το άγχος

Πολλές εξωτερικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν στρες, ωστόσο δεν είναι όλες υπό τον έλεγχό μας και πιθανότατα αν μπορούσαμε, θα ήταν διαφορετικές ή δεν θα υπήρχαν καθόλου. Οι αγχωτικές συνθήκες δεν μας επηρεάζουν μέχρι να τις αφήσουμε εμείς οι ίδιοι να εσωτερικευθούν.

Είναι φυσικό να υπάρχει πάντα μια αντίδραση σε εξωτερικά γεγονότα, είτε ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, είτε ουδέτερη. Όταν η αντίδραση είναι δυσάρεστη, την ονομάζουμε άγχος ενώ στην ουσία είναι η απόρριψη αυτού που συμβαίνει.

Η πρώτη ένδειξη ότι ένα εξωτερικό γεγονός προκαλεί μια αγχωτική αντίδραση είναι ότι ξαφνικά δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την κατάσταση ως έχει. Κάθε φορά που πιστεύουμε πως κάτι πρέπει να αλλάξει, μας εμποδίζει να ευτυχήσουμε. Και αυτό είναι εν ολίγοις μια εμπειρία άγχους.

Αλλάξτε τη σχέση σας με το άγχος

Είναι προτιμότερο να μην εγκλωβίζεστε μονίμως στο να απαλλαγείτε από το στρες. Κάποιες φορές το να συμφιλιωθείτε με αυτό μπορεί να είναι τελικά η λύση. Ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε ριζικά το συναίσθημα. Άλλωστε, ενώ τα συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, δεν αποτελούν το απόλυτο μέτρο μιας καλής ζωής.

Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν, μπορείτε να εστιάσετε την ενέργειά σας στο να κάνετε πράγματα που έχουν αξία για εσάς αντί στο να αφιερώσετε ακόμα περισσότερο από τον πολύτιμο χρόνο σας στο να αγχώνεστε για το πώς θα καταπολεμήσετε το άγχος σας…