Οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής και μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε ηλικία και να αποφέρουν οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Σε μελέτη, άνδρες που… σηκώθηκαν από τον καναπέ και φόρεσαν τα αθλητικά τους στα 40 και τα 50 τους, φάνηκε να έχουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ποσοστά παρόμοια με τα άτομα που αθλούνταν για χρόνια.

Τα ευρήματα των επιστημόνων από τη Νορβηγία, επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να βάλουμε έστω και λίγη άσκηση στη ζωή μας για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

Μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού έως και 56%

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη φυσική κατάσταση 2.000 ανδρών ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών. Σε βάθος 30 ετών, μόνο το 35% έβαλαν την άσκηση στην καθημερινότητά τους ενώ 1 στα 8 άτομα υπέστη εγκεφαλικό.

«Ενώ οι δεκαετίες των ’40 και των ’50 ετών φαίνεται να προσφέρουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία από διάφορες απόψεις να στραφεί κανείς στη βελτίωση της υγείας του, η πλειονότητα των ανθρώπων φαίνεται να μην παίρνουν την απόφαση να την εκμεταλλευτούν. Έτσι, τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν με την ηλικία συσσωρεύονται», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Εκείνοι που αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη γυμναστική και παρέμειναν πιστοί, είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό αργότερα σε σύγκριση με τους αδρανείς συμμετέχοντες. Αυτό ίσχυσε και για τους άνδρες που δεν ήταν καθόλου προηγουμένως σε φόρμα», επεσήμαναν οι ίδιοι.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και μέτριες αυξήσεις στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα στη μέση ηλικία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μπορούμε λοιπόν με ασφάλεια να πούμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ικανός να προστατεύσει την υγεία του μεγαλώνοντας, ακόμα κι αν το πάρει απόφαση αργότερα στη ζωή. Και δεν χρειάζεται να γίνει κανείς μαραθωνοδρόμος. Αρκεί να καταβάλλει μια μικρή προσπάθεια».

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης πως αν ένα άτομο είναι ήδη σε καλή φόρμα στα 50 του, δεν πρέπει να εφησυχάζει και να σταματήσει να γυμνάζεται. Η αδράνεια μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο για την υγεία σε κάθε ηλικία.

Τι άλλο να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες κίνδυνου για εγκεφαλικό είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, την οποία όμως μπορούμε να επαναφέρουμε σε υγιή επίπεδα μέσα από αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ζωής ή και ειδική θεραπευτική αγωγή.

Αν καπνίζετε είναι σημαντικό να «κόψετε» αυτήν την βλαβερή συνήθεια «παρέα» με την κατανάλωση αλκοόλ.

Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή για να διατηρήσετε το βάρος σας στο επιθυμητό επίπεδο ανά τα χρόνια.

Αυτές οι συνήθειες μπορεί να φαίνονται «λίγες» ή «απλές» αλλά μπορούν να θωρακίσουν την υγεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενέργειά μας σε κάθε ηλικία.