Πόσο καλά φροντίζετε την καρδιά σας; Ελέγξτε αυτές τις τιμές για να πάρετε μια ιδέα:

1. Πίεση

Η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης αποτελείται από δύο αριθμούς. Τη συστολική αρτηριακή πίεση (ο πάνω αριθμός) και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (ο κάτω αριθμός).

Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά σας χτυπάει, ωθώντας το αίμα προς τα όργανα και τους ιστούς. Η ιδανική συστολική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120.

Η διαστολική πίεση είναι η είναι η πίεση που υπάρχει στις αρτηρίες καθώς η καρδιά χαλαρώνει μετά τη συστολή. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι μικρότερη από 80.

Γενικά, οι φυσιολογικές τιμές μπορεί να διαφέρουν και επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ηλικία.

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται πρακτικά από την καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και από την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αρτηριών.

2. LDL Χοληστερόλη

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (>70 mg/dL) δεν εκδηλώνονται με συμπτώματα, προκαλούν όμως βλάβες που δεν μπορούμε πάντα να δούμε στο σώμα.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Γνωστή ως αθηροσκλήρωση, αυτή η πάθηση περιορίζει τον διαθέσιμο χώρο για τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο.

Τα καλά νέα είναι ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να εντοπιστεί με τις κατάλληλες εξετάσεις.

Οι γιατροί συνήθως ανησυχούν περισσότερο για τη χοληστερόλη των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), σωματίδια που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της χοληστερόλης στο αίμα.

3. Tριγλυκερίδια

Τα υψηλά τριγλυκερίδια είναι ένα από τα σημάδια του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι συγκεντρώσεις των διαφόρων λιπιδίων στο αίμα κυμαίνονται μέσα σε ευρέα όρια και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, το φύλο και η ηλικία.

Τα επιθυμητά επίπεδα διαφέρουν ανάλογα με το άτομο που εξετάζεται.

Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις τιμές που έχουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας, μέσω της αιματολογικής εξέτασης.

Τιμές αναφοράς:

  • Φυσιολογικά επίπεδα <150mg/dl.
  • Οριακά υψηλά επίπεδα 150-199 mg/dl.
  • Υψηλά επίπεδα 200-250 mg/dl.
  • Πολύ υψηλά επίπεδα >500 mg/dl.

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει την κατάστασή σας.

4. Σάκχαρο στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα (>100 mg/dL) σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά.

Προσοχή: Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών.

Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

5. Περίμετρος μέσης

Κατά τη Διεθνή ομοσπονδία Διαβήτη η τιμή της περιμέτρου είναι < 94 cm για τους άνδρες και < 80 cm για τις γυναίκες, ενώ για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι >102 cm για τους άνδρες και >88 cm για τις γυναίκες.

Η μέτρηση της περιμέτρου μέσης σε συνδυασμό με την μέτρηση της περιμέτρου των ισχύων, μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία μας.

Η σπλαχνική κατανομή του λίπους κεντρικά γύρω από την κοιλιακή χώρα δηλαδή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για την καρδιά παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.