Εάν ο πυρήνας μας είναι ο πυλώνας της δύναμής μας, το πυελικό έδαφος αποτελεί τη βάση του, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διατηρούμε τους μυς στην περιοχή αυτή ευέλικτους και δυνατούς. Η ακόλουθη άσκηση ενδυναμώνει τη λεκάνη και μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας ανακουφίσει από τυχόν πόνους στη μέση.

Συνιστάται επίσης κατά της ακράτειας, καθώς και μετά την εγκυμοσύνη, ενώ παράλληλα μπορεί ακόμα και να βελτιώσει τη σεξουαλική μας ζωή.

Έτοιμοι να ξεκινήσετε;

  1. Ξαπλώστε στο στρώμα γυμναστικής και σκεφτείτε πως έχετε ένα ρολόι χαμηλά στην κοιλιά σας. Φανταστείτε λοιπόν ότι ο αφαλός σας είναι το πάνω σημείο του ρολογιού που δείχνει 12 η ώρα, 6 η ώρα είναι η κορυφή του ηβικού οστού και τα οστά της λεκάνης βρίσκονται στις θέσεις 9 και 3 η ώρα αντίστοιχα. Όπως είστε ξαπλωμένοι, βεβαιωθείτε πως η σπονδυλική σας στήλη είναι ίσια, τα γόνατά σας λυγισμένα και τα πόδια σας στο πάτωμα. Γόνατα, γοφοί και αστράγαλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε μια ευθεία γραμμή. Χαλαρώστε τους ώμους και τον λαιμό, κι αν δεν αισθάνεστε άνετα, στηρίξτε τον αυχένα σε ένα μαξιλάρι.
  2. Τοποθετήστε τα χέρια απαλά στην κοιλιά. Οι δείκτες πρέπει να είναι στην κορυφή του ηβικού οστού και οι αντίχειρές σας κοντά στον αφαλό σας. Καθώς εισπνέετε, σφίξτε τους κοιλιακούς σας μυς για να μετακινήσετε τη λεκάνη και να περιστρέψετε το ρολόι προς κάθε κατεύθυνση. Μην ξεχάσετε να σφίξετε και τους γλουτούς για καλύτερη ενεργοποίηση των μυών του πυελικού εδάφους.
  3. Συνεχίστε να κινείτε κυκλικά τη λεκάνη, καλύπτοντας όλο το «εικοσιτετράωρο». Ολοκληρώστε τρεις επαναλήψεις και επαναλάβετε την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στόχος είναι η κίνηση να είναι ομαλή και να επικεντρώνεται στη λεκάνη χωρίς να επηρεάζονται πόδια και πλάτη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Κυριακή Στούρου, pilates instructor.