Τι κι αν δεν έχετε «συντρέχτη»; Η μουσική είναι η καλύτερη παρέα! Φορέστε τα αθλητικά σας, βάλτε τα ακουστικά σας και φύγαμε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Psychological Bulletin», η μουσική οξύνει τις αισθήσεις, αυξάνει τη σωματική απόδοση και, ταυτόχρονα, μειώνει το αίσθημα δυσκολίας.

Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel συνέθεσαν ένα τραγούδι που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ταχύτητας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, καθώς και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Το τραγούδι «Run With Me» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Καραγεώργη, εμπειρογνώμονα στην ψυχολογία της μουσικής και της άσκησης και σχεδιάστηκε για να αυξήσει το ρυθμό κατά περίπου 5% και να μειώσει το αίσθημα κόπωσης έως και 15%.

Χτύποι ανά λεπτό

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS One» προτείνει να ταιριάξετε το ρυθμό της μουσικής, δηλαδή τους χτύπους ανά λεπτό (BPM), με τον βηματισμό σας.

Ακούστε το αγαπημένο σας αργό κομμάτι – κάτω από 120 BPM – για προθέρμανση.

Οργανώστε τα τραγούδια ώστε να αυξάνονται σταδιακά σε BPM, για να ρέει ομαλά η προπόνηση.

Στοχεύστε στους 120–140 BPM για μεγάλες διαδρομές, όταν θέλετε να διατηρήσετε ή να αυξήσετε τον ρυθμό σας.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Μεμόριαλ από τη Νέα Γη του Καναδά έδειξε ότι η μουσική γρήγορου beat – γύρω στους 130 BPM – ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να δουλέψουν περίπου κατά 10% πιο σκληρά.

Θέλετε να σπάσετε το προσωπικό σας ρεκόρ και να τα δώσετε όλα; Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Strength and Conditioning Research» λέει ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να ξεπεράσετε τους 140 BPM.

Κατεβάστε ταχύτητα στο τέλος της προπόνησης για χαλάρωση και αποθεραπεία.

Η απαλή μελωδία μπορεί να βοηθήσει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς σας να μειωθούν πιο γρήγορα από ό,τι αν δεν ακούγατε καθόλου μουσική.

Για να πάρετε μια ιδέα, το «Imagine» του Τζον Λένον έχει χαλαρά 76 BPM, το «Midnight Rain» της Τέιλορ Σουίφτ κυμαίνεται στους 140 BPM, ενώ το κλασικό «Rock This Town» των Stray Cats στους 202 BPM.

Το συναίσθημα νικά… τις αποστάσεις

Ο συναισθηματικός παράγοντας ενός τραγουδιού, ωστόσο, μπορεί να ξεπεράσει ένα γρήγορο BPM.

Ταυτιστείτε με τους στίχους – συνδεθείτε με αναμνήσεις που σας δίνουν ώθηση.

Παίξτε μια νοερή ταινία με αυτές τις αναμνήσεις καθώς τρέχετε.

Είναι σημαντικό να συνδυάζετε μουσική και εικόνες.

Αυτό το τέχνασμα ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Neuroscience», η σωστή μουσική την κατάλληλη στιγμή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης του εγκεφάλου σας, μιας χημικής ουσίας που βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και σας δίνει κίνητρο – ακόμη και όταν δεν έχετε όρεξη να βγείτε από το σπίτι.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Human Brain Mapping» προσθέτει ότι όταν ακούτε μουσική που απολαμβάνετε, αυξάνεται η δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το συντονισμό των κινήσεων.