Δεν ξεκινούν όλοι οι άνθρωποι τη γυμναστική για τον ίδιο λόγο. Για κάποιους, η άσκηση αποτελεί ένα μέσο αντιμετώπισης ενός ζητήματος υγείας. Άλλοι γυμνάζονται για να «χτίσουν» δύναμη, κάποιοι για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, κάποιοι άλλοι επειδή απλά τους αρέσει κτλ.

Όποιο κι αν είναι όμως το κίνητρο του καθενός, φαίνεται να υπάρχει η κατάλληλη ώρα για να επιτύχει το στόχο του. Και αυτός ο χρόνος διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Physiology».

Η έρευνα

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 30 γυναικών και 26 ανδρών, κάποιοι εκ των οποίων έπρεπε να ασκούνται το πρωί, συγκεκριμένα μεταξύ 6:00 και 8:00 π.μ. και κάποιοι το βράδυ, από τις 6:30 έως τις 8:30 μ.μ.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, μη καπνιστές και αθλητικά άτομα και ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο υγιεινών γευμάτων με παρόμοια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και θερμίδων.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέγραψαν μια σειρά αποτελεσμάτων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, τη σύσταση του σώματος, τη συστολική- διαστολική αρτηριακή πίεση, την αναπνευστική ικανότητα και τη διάθεση των ατόμων.

Ως προς την ενίσχυση της διάθεσης

Η ώρα που αθλούμαστε φάνηκε να παίζει ρόλο στην καλή ψυχολογία ανδρών και γυναικών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν το απόγευμα είχαν πολύ πιο ανεβασμένη διάθεση από εκείνες που γυμνάζονταν το πρωί.

Για τους άνδρες, η άσκηση φάνηκε να μειώνει την ένταση, τη θλίψη, το θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.

Ως προς τα οφέλη για την απόδοση, το βάρος και τη συνολική υγεία

Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτιώσεις στην υγεία τους ύστερα από 12 εβδομάδες έρευνας. Ωστόσο, υπήρχαν ορισμένες διαφορές.

Οι γυναίκες που ασκούνταν το πρωί κατάφεραν να μειώσουν περισσότερο το συνολικό λίπος, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού και την αρτηριακή τους πίεση ενώ αύξησαν τη μυϊκή ισχύ στο κάτω μέρος του σώματός τους.

Οι γυναίκες που ασκούνταν πιο βραδινές ώρες είδαν μεγαλύτερη βελτίωση στη μυϊκή δύναμη του άνω μέρους του σώματός τους.

Οι άνδρες, από την άλλη, βελτίωσαν τη σωματική τους κατάσταση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας κι αν αθλούνταν. Ωστόσο, εκείνοι που αθλούνταν από το απόγευμα και μετά, είχαν περισσότερα οφέλη για την καρδιά και την μεταβολική τους υγεία και ταυτόχρονα μεγαλύτερη μείωση της κόπωσης.

Γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων;

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η άμεση σύγκριση μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης. Παρόλα αυτά, αυτές οι διαφορές που προέκυψαν υποδηλώνουν πως υπάρχουν μοριακοί, ενδοκρινικοί, μεταβολικοί και νευρομυϊκοί παράγοντες που πιθανώς συμβάλλουν σε αυτές τις διακυμάνσεις.

Όπως και να έχει, φαίνεται πως το κάθε άτομο όταν προγραμματίζει το προπονητικό του πρόγραμμα, μάλλον θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του και την ώρα της ημέρας που θα το κάνει.

«Η καλύτερη στιγμή για άσκηση είναι μάλλον εντέλει εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου και η οποία θα τον βοηθήσει να παραμείνει πιστός στη fitness ρουτίνα του», κατέληξαν οι επιστήμονες.