Υπάρχει μεγάλη παράξενη πίεση στις δρομικές κοινότητες να κάνει κανείς ορισμένα αυθαίρετα πράγματα, όπως να τρέχει άπειρα χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα, να ακολουθεί συναρπαστικές διαδρομές και να καταγράφει (ή να μην τα καταγράφει) όλα αυτά σε εφαρμογές, να αλλάζει ρολόι σας κάθε ένα-δύο χρόνια… Η λίστα είναι ατελείωτη.

Αν έχεις νιώσει ποτέ κάπως «λίγος» συζητώντας με άλλους δρομείς για κάτι που σου αρέσει (ή δεν σου αρέσει) να κάνεις σχετικά με το τρέξιμο, ξέρεις το συναίσθημα.

Ίσως γουστάρεις να μελετάς τα splits της τελευταίας σας δυνατής προπόνησης, ίσως να μη σε νοιάζει καθόλου ο ρυθμός – όπως και να έχει, είσαι δρομέας.

Φτιάξε τους δικούς σου κανόνες.

Τρέξε όπου θέλεις

«Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά, συνήθισα να μην τρέχω ποτέ πολύ μακριά από το σπίτι» θυμάται η Κίλι Μάιλνι στο περιοδικό «Canadian Running».

«Συχνά χρειάζονταν κάτι και ήθελα να είμαι κοντά χωρίς πολύ άγχος και υπολογισμούς. Τώρα που έχουν φύγει από το σπίτι, εξακολουθώ κάνω τις ίδιες διαδρομές κοντά στο σπίτι μου. Εχω κοντά μου νερό, τροφοδοσία και τουαλέτα» λέει.

«Πρόσφατα, όμως, ένας συνάδελφος μου την είπε για τις καταχωρίσεις μου στο Strava επειδή ποτέ δεν πάω να τρέξω κάπου αλλού. Στην αρχή ένιωσα λίγο άσχημα και μετά το συνειδητοποίησα: δεν πειράζει να τρέχεις όπου θέλεις».

Είτε πρόκειται για κύκλους γύρω από το τετράγωνό σου είτε για μια επική περιπέτεια μέσα στην πόλη, δικό σου είναι το τρέξιμο, δικοί σου και οι κανόνες.

Δεν υπάρχει λάθος τρόπος για να απολαύσεις το τρέξιμο.

Και στο κάτω κάτω, δεν θα δώσεις λογαριασμό σε κανέναν.

Τρέξε όποτε θέλεις

Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ – διάλεξε την ώρα που σου αρέσει ή μπορείς να τρέχεις και κάν’ τη δική σου.

Τέρμα πια το αίσθημα ανωτερότητας επειδή καταφέρνεις να είσαι πρωινός τύπος ή το αίσθημα ενοχής επειδή δεν ταιριάζεις στην «ιδανική» ώρα που βγαίνουν οι άλλοι.

Είτε πρόκειται για μεσημεριανό τζόγκινγκ είτε για μεταμεσονύκτιο τρέξιμο, απόλαυσε την κίνηση του σώματός σου όποτε σου φαίνεται σωστό.

Τρέξε με το δικό σου ρολόι, όχι με των άλλων.

Περπάτα σαν δρομέας

Συμβουλή προς νέους δρομείς: το περπάτημα δεν είναι εχθρός!

Ξέχνα την πίεση να τρέχεις συνεχόμενα.

Είτε κάνεις μεγάλο διάλειμμα για περπάτημα είτε μικρό, ίσα ίσα για να ξελαχανιάσεις, είτε για ένα μείγμα και των δύο, είσαι ακόμα δρομέας.

Ο Μπένταν Λέναρντ, συγγραφέας του βιβλίου «I Hate Running and You Can Too» («Μισώ το τρέξιμο και μπορείς κι εσύ»), το εξηγεί: «Επιτρέποντας στον εαυτό σου να περπατάει, το τρέξιμο γίνεται λιγότερο τρομακτικό, λιγότερο περιοριστικό, λιγότερο «όλα ή τίποτα».

Δεν υπάρχουν κανόνες και κανείς δεν παρακολουθεί παρά μόνο εσύ, οπότε βρες τι λειτουργεί και χρησιμοποίησέ το για να γράψεις χιλιόμετρα».

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω