Μπορεί το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε στην προπόνηση να είναι άρτια σχεδιασμένο, τι γίνεται όμως με την εμφάνισή σας; Ρούχα πολύ φαρδιά ή αντίθετα πολύ σφιχτά μπορεί να σας δυσκολέψουν και να σας αποσπάσουν από τους στόχους σας. Αντίστοιχα, ο λάθος τύπος παπουτσιών δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμούς.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε στο συνολικό σας ντύσιμο όταν γυμνάζεστε και πού να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή;

Τα κατάλληλα παπούτσια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής Ποδιού (ΑOFAS), τα αθλητικά παπούτσια ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: για τρέξιμο, για περπάτημα και για οποιουδήποτε άλλου είδους προπόνηση. Ανεξάρτητα από το τι σκοπεύετε να κάνετε, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που καλό είναι να ακολουθήσετε:

Φροντίστε το νούμερο να σας κάνει ακριβώς, χωρίς να σας σφίγγει.

Πριν αγοράσετε τα παπούτσια, δοκιμάστε τα φορώντας τις αθλητικές σας κάλτσες και κάντε μια μικρή βόλτα στο κατάστημα για να προσδιορίσετε πόσο άνετα τα αισθάνεστε.

Λάβετε υπόψη χαρακτηριστικά των παπουτσιών, όπως το προστατευτικό του αχίλλειου τένοντα, η εσωτερική και εξωτερική τους σόλα και η πίεση που ασκείται στα δάχτυλα. Χρειάζεστε εύρος κίνησης, αλλά και σταθερότητα.

Αφού ενημερωθείτε για τα διαφορετικά επίπεδα απορρόφησης κραδασμών και δομής τους και καταλήξετε σε εκείνο το ζευγάρι που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πότε και το πού θα τα χρησιμοποιείτε. Είναι σημαντικό να τα φοράτε για τον σκοπό που έχουν σχεδιαστεί, διαφορετικά δεν θα έχετε τελικά την υποστήριξη που θέλετε.

Επιπλέον, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να τα βγάζετε σωστά. Αντί να το κάνετε βιαστικά με τα πόδια και δεμένα κορδόνια, αφαιρέστε τα με τα χέρια και αφού λύσετε τα κορδόνια.

Πώς και πού αφήνετε τα παπούτσια σας

Αποφύγετε να τα παρατάτε έξω στον ήλιο, στο κρύο ή στη βροχή. Εάν βραχούν στην προπόνηση, μην τα βάλετε κοντά σε θερμαντικό σώμα. Είναι προτιμότερο να τα αφήσετε να στεγνώσουν φυσικά, σε εσωτερικό χώρο.

Τέλος, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να τα καθαρίσετε. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγαράκι ή μια παλιά οδοντόβουρτσα με λίγο σαπούνι και νερό.

Και δεν είναι μόνο τα παπούτσια

Αν οι κάλτσες σας δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα πόδια, όπως υπερβολική εφίδρωση, φουσκάλες και μύκητες.

Η επιλογή ενός ζευγαριού βάσει της δραστηριότητάς σας είναι η ασφαλέστερη μέθοδος. Θα βρείτε μια πληθώρα επιλογών στην αγορά: για τρέξιμο, ελαφριές κάλτσες πεζοπορίας, βαριές ορειβασίας κ.λπ.

Τα σωστά ρούχα

Το να γυμνάζεστε είναι δύσκολο από μόνο του. Πόσο μάλλον αν έχετε να μαζεύετε κάθε τρεις και λίγο το κολάν σας…

Τα ρούχα σας πρέπει να είναι άνετα, εφαρμοστά και ελαστικά ώστε να κάνετε τις ασκήσεις σας χωρίς καμιά ενόχληση. Ιδανικά, δοκιμάστε τα προτού τα αγοράσετε. Δώστε βάση στο ύφασμα έτσι ώστε να μην υπερθερμαίνουν το σώμα και να απομακρύνουν τον ιδρώτα. Αν κάνετε έντονη γυμναστική, προτιμήστε dry fit υφάσματα. Αν πάλι κάνετε γιόγκα, μπορείτε να επιλέξετε και το βαμβάκι.

Σκεφτείτε επιπλέον, ενώ τα δοκιμάζετε, τις κινήσεις που έχετε να κάνετε για να δείτε αν σας προσφέρουν ευελιξία. Τα σορτς και τα κολάν είναι δημοφιλείς επιλογές.

Θα πρέπει βέβαια να λάβετε υπόψη σας και τον καιρό. Γενικά, τα ρούχα με μόνωση παρέχουν ζεστασιά χωρίς να προσθέτουν περιττό βάρος όταν κάνει κρύο. Επίσης, έχουν καλύτερη διαπνοή από τα συμβατικά ζεστά ρούχα (ένα φούτερ ή ένα fleece) και προσαρμόζουν τη μόνωσή τους ακόμα και όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Μην ξεχνάτε φυσικά και τα αθλητικά σας εσώρουχα, που επίσης θα πρέπει να είναι σταθερά και καλής ποιότητας.

*Έρευνες αποκαλύπτουν ότι το σωστό outfit έχει τη δύναμη να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση, το κίνητρο και την απόδοσή μας.

Smart info

Μη φεύγετε ποτέ από το σπίτι για την προπόνησή σας χωρίς να φοράτε αντηλιακό, ακόμα και όταν έχει συννεφιά, και χωρίς να πάρετε μαζί σας νερό.