Ποιος είπε πως η γυμναστική δεν μπορεί να συνδυάζει τη διασκέδαση; Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραμπολίνο που αν και για πολλούς από εμάς ανήκει στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, είναι μια καλή προπόνηση cardio με ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Μπορεί το τραμπολίνο να ενεργοποιήσει επίσης το λεμφικό σύστημα και να συμβάλει στην αποτοξίνωση του σώματος; Ας ρίξουμε μια βαθύτερη επιστημονική ματιά…

Τι υποστηρίζουν μελέτες

Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι γρήγορες αλλαγές στη βαρύτητα που προκαλούνται από το άλμα σε τραμπολίνο πιθανολογείται πως κάνουν τα λεμφικά αγγεία να διαστέλλονται, οδηγώντας σε καλύτερη κυκλοφορία και λειτουργία της λέμφου.

Παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη NASA, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει την υπόθεση αυτή. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, ομάδα ερευνητών της NASA προσπάθησε να προσδιορίσει τον ιδανικό τύπο άσκησης που πρέπει να κάνουν οι αστροναύτες σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας για να αποτρέψουν την επιβάρυνση της καρδιάς, των μυών και των οστών τους.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση της επιτάχυνσης διαφορετικών μερών του σώματος κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ασκήσεων. Η μελέτη μέτρησε την ταχύτητα των κινήσεων ενός αστροναύτη κατά το άλμα, αλλά δεν μέτρησε την κίνηση του λεμφικού υγρού. Κατά συνέπεια, αυτή η μελέτη δεν έδειξε κανένα όφελος για το λεμφικό σύστημα.

Αντίστοιχα, άλλες μικρές έρευνες δεν υποστηρίζουν την παραπάνω υπόθεση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η προπόνηση που περιλαμβάνει το τραμπολίνο μπορεί να ενισχύσει την υγεία και επομένως να υποστηρίξει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Η μυϊκή σύσπαση και η εφίδρωση «κινούν» το λεμφικό υγρό

Η μυϊκή σύσπαση μετακινεί το λεμφικό υγρό μέσω του λεμφικού συστήματος, επομένως κάθε είδος άσκησης που προκαλεί μυϊκή σύσπαση μπορεί να ωφελήσει το λεμφικό σύστημα.

Ομοίως, η εφίδρωση από την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση.

Το τραμπολίνο, ως προπόνηση cardio, μπορεί επίσης να:

  • «Κάψει» θερμίδες και να ενισχύσει το μεταβολισμό.
  • Μειώσει το στρες και τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Αποτελεί ακόμα μια τέλεια άσκηση για την ενεργοποίηση του μυοσκελετικού συστήματος. Αυξάνει την κινητικότητα των ώμων και διατηρεί τους μυς του κορμού σε συνεχή σύσπαση, δυναμώνοντας έτσι τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους και βέβαια βοηθά στο να έχετε καλύτερη αίσθηση ισορροπίας και συντονισμού.

Η σημασία ενός υγιούς λεμφικού συστήματος

Το να διατηρούμε το λεμφικό μας σύστημα υγιές είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευεξία.

Εάν η λεμφική κινητικότητα και λειτουργικότητα είναι κακή, το ανοσοποιητικό επηρεάζεται δυσμενώς.

Μια βασική πτυχή της λεμφικής υγείας είναι το γλυμφικό σύστημα, το οποίο είναι ένα δίκτυο καναλιών που βοηθούν στην απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων που συσσωρεύονται στους κενούς χώρους του εγκεφάλου. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η διαδικασία συμβαίνει κάθε μέρα, συνήθως τη νύχτα κατά τον ύπνο, οπότε επιτρέπεται στον εγκέφαλο να μετακινήσει τη λέμφο και επομένως τα απόβλητα μακριά.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατάσταση της γλυμφικής υγείας μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονώδη και την ανοσολογική απόκριση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συνδέουν επίσης τη λεμφική λειτουργία με τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία, τις νευροαγγειακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες και την ικανότητα των εγκεφαλικών βλαβών και των όγκων να επουλώνονται.

Πώς να διατηρήσετε το λεμφικό σας σύστημα υγιές

Δεδομένου ότι το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, οτιδήποτε υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα θα υποστηρίξει και το λεμφικό.

Εάν είστε υγιείς, το λεμφικό σύστημα δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο εκτός από τις γνωστές- σταθερές συνήθειες υγείας και ευεξίας:

  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Επαρκής ενυδάτωση
  • Άσκηση
  • Καλός ύπνος
  • Μείωση του στρες

Συμπερασματικά λοιπόν, η προσθήκη της άσκησης με τραμπολίνο στη ρουτίνα προπόνησής σας είναι ένας αποτελεσματικός και διασκεδαστικός τρόπος για να παραμείνετε δραστήριοι με όλα τα καλά που αυτό συνεπάγεται. Αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής.