Ποιος δεν επιδιώκει όλο και καλύτερες επιδόσεις με όποιο άθλημα κι αν ασχολείται; Αν είστε δρομείς, ήδη θα γνωρίζετε πως η επίτευξη μεγαλύτερων στόχων στο τρέξιμο προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων. Ξέρατε όμως πως σε αυτούς ανήκουν και κάποιες συγκεκριμένες φράσεις;

Πρόσφατα, ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Εσεξ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για να καταφέρει ένας ποδοσφαιριστής να αγγίξει υψηλότερα επίπεδα ταχύτητας, ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα λόγια ενθάρρυνσης.

«Τρέξε σαν τον άνεμο»

Οι επιστήμονες σε συνεργασία με τη γνωστή αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Τότεναμ, διαπίστωσαν ότι οι αθλητές που άκουγαν φράσεις όπως η παραπάνω αύξησαν την ταχύτητά τους κατά 3% σε μια απόσταση 20 μέτρων.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση αθλητικής επιστήμης «Journal of Sports Science» εξηγούν πως κανονικά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες στοχευμένων προπονήσεων ώστε να επιτευχθεί μια τόσο μεγάλη αύξηση στην ταχύτητα. Τέτοιες σύντομες εκρήξεις επιτάχυνσης κατά τη διάρκεια των αγώνων θα μπορούσαν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα τελικά σκορ σε κρίσιμα ματς, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Εστιάζοντας στο περιβάλλον

«Τα λόγια που λέμε στους αθλητές έχουν άμεση επίδραση στην απόδοσή τους» δηλώνει ο δρ Τζέισον Μόραν, ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Αθλητισμού, Αποκατάστασης και Ασκησης του Πανεπιστημίου του Εσεξ και συνεχίζει: «Εχει αποδειχθεί πως η προσοχή ενός αθλητή είναι καλύτερο να στρέφεται στο περιβάλλον γύρω του. Η εστίαση στο σώμα αντίθετα φαίνεται να παρεμβαίνει στη ρευστότητα των κινήσεων. Οι επιδόσεις των αθλητών μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο όταν τους προτρέπουμε να τρέξουν τόσο γρήγορα όσο μια Ferrari ή να απογειωθούν σαν αεροπλάνο… Τέτοιες φράσεις δημιουργούν μια υποβλητική εικόνα στο μυαλό που φέρνει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το να λέγαμε σε κάποιον να τρέξει πιο γρήγορα».

Διατηρώντας τα πράγματα απλά

Οι προπονητές χρησιμοποιούν συχνά απλές παρομοιώσεις αντί περίπλοκων τεχνικών όρων για να βοηθήσουν τους νεότερους ειδικά παίκτες να κατανοήσουν καλύτερα πώς πρέπει να κινούν το σώμα τους. Αυτή η τακτική μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην καλύτερη κατανόηση σημαντικών οδηγιών αλλά και στην ενίσχυση της εστίασης των αθλητών.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα τόσο σε προπονήσεις επαγγελματικού επιπέδου όσο και σε οποιαδήποτε μορφή προπόνησης κανείς ξεκινά τώρα.

«Αν και η μελέτη αφορούσε νέους αθλητές σε πασίγνωστη ομάδα ποδοσφαίρου, τα ενθαρρυντικά λόγια ως μέσο ενίσχυσης της ταχύτητας και όχι μόνο, αποτελούν μια μέθοδο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα σχολεία αλλά και από όλους τους αθλουμένους που προπονούνται σε ομάδα ή μόνοι, ανεξάρτητα από το άθλημα που έχουν επιλέξει να κάνουν» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τι θα λέγατε λοιπόν την επόμενη φορά που θα πάτε για τρέξιμο να δώσετε στον εαυτό σας ένα boost ενέργειας με τα λόγια σας και να τρέξετε σαν σίφουνας…;

*Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω