Το «oatzempic» έγινε κάτι σαν «challenge» για τους χρήστες του TikTok με το πρώτο βίντεο που αναρτήθηκε με το hashtag #Oatzempic να συγκεντρώνει περισσότερες από 2,7 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 1.100 αναρτήσεις μόνο τη στιγμή της δημοσίευσης. Τι είναι όμως ακριβώς;

Το εν λόγω ρόφημα παρασκευάζεται από βρώμη, νερό και χυμό λάιμ. Συγκεκριμένα, περιέχει: 1 φλιτζάνι νερό, 1/2 φλιτζάνι βρώμη και χυμό από μισό λάιμ.

Στο TikTok θεωρείται ήδη το νέο μυστικό στο αδυνάτισμα που έχει άμεσα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Είναι όμως έτσι;

Μπορεί το «oatzempic» να κάνει θαύματα;

Ενώ τα συστατικά του εν λόγω ροφήματος είναι υγιεινά και μπορούν θεωρητικά να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι υποσχέσεις για απώλεια πολλών κιλών μέσα σε μόλις μια εβδομάδα είναι υπερβολικές, παραπλανητικές και επίφοβες.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Μιρ Άλι, MD και διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στην Καλιφόρνια, δήλωσε:

«Το να καταναλώσετε ένα ποτήρι oatzempic είναι σχεδόν παρόμοιο με το να καταναλώνατε ένα μπολ πλιγούρι βρώμης. Η βρώμη ως γνωστόν μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερες ώρες, επομένως μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Κι αυτό γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχει επιβραδύνουν την πέψη και συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών, η βρώμη διαδραματίζει θετικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους και του ΔΜΣ, στη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους και στη ρύθμιση της όρεξης και της ενέργειας.

Ενώ όμως ένα πρωινό με πλιγούρι βρώμης είναι υγιεινό και χορταστικό, είναι βέβαιο πως δεν υπάρχουν τόσο εύκολες και γρήγορες λύσεις στο αδυνάτισμα».

Θέλει τρόπο αλλά και χρόνο…

Η υγιής και βιώσιμη απώλεια βάρους ακολουθεί μια πιο αργή προσέγγιση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Όλοι αναζητούν μια εύκολη λύση ως προς την απώλεια βάρους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει», συνέχισε ο Δρ Άλι.

«Καταρχήν, ο ρυθμός απώλειας ενός έως δύο κιλών την εβδομάδα είναι ένας λογικός στόχος και όχι τα πέντε περίπου κιλά που υπόσχεται το TikΤοk μέσω του oatzempic. Βέβαια, από πού ξεκινά κάθε άτομο έχει σημασία. Τα άτομα με πολλά περιττά κιλά μπορεί να χάσουν περισσότερα στην αρχή.

Το να καταναλώνετε αυτό το ρόφημα σε καθημερινή βάση, δεν θα σας βλάψει αν και μπορεί να χρειαστεί να πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε επιπλέον φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

Αλλά η κατανάλωση ενός ποτηριού oatzempic είναι απίθανο να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα εάν οι υπόλοιπες συνήθειες του τρόπου ζωής σας παραμένουν αμετάβλητες.

Για να χάσει κανείς κιλά, θα πρέπει να εστιάσει σε μια συνολικά θρεπτική διατροφή υπό την καθοδήγηση διατροφολόγου και να ακολουθεί έναν γενικά πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Για να έχετε καλή υγεία και σωστό βάρος, είναι σημαντικό να προσέχετε όλα σας τα γεύματα και όχι μόνο ένα», κατέληξε ο ίδιος.