Δεν είναι ασυνήθιστο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ενοχλητικές καταστάσεις στη δουλειά. Ένα πιεστικό deadline, μια απότομη συμπεριφορά, ο συνάδελφος που δεν μας αφήνει να συγκεντρωθούμε, ένα αναπάντεχο εμπόδιο που μας πάει πίσω… Τέτοιες συχνά αναπόφευκτες καταστάσεις, αποτελούν ερεθίσματα για πόνο στο κεφάλι, ειδικά για έναν άνθρωπο που ήδη υποφέρει από ημικρανίες.

Αν και είναι αδύνατο να αποφύγουμε κάθε έναυσμα που υπάρχει γύρω μας, το να γνωρίζουμε τι επιδεινώνει τα συμπτώματά μας μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε κάποιες λύσεις.

4 πράγματα, ικανά να πυροδοτήσουν την ημικρανία στην εργασία

#1 Τα έντονα φώτα

Εκτός της έντονης φωτεινότητας του χώρου, ο υπολογιστής σας εκπέμπει επίσης φως που μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας. Γενικά, το μπλε φως από κάθε είδους οθόνη δεν βοηθά.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν το πρόβλημα είναι η οθόνη του υπολογιστή ή του τηλεφώνου σας, φροντίστε να ξεκουράζετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον κανόνα 20-20-20:

Κάθε 20 λεπτά, εστιάστε σε κάτι 20 πόδια (περίπου 6 μέτρα) μακριά σας για είκοσι δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, προμηθευτείτε ειδικά γυαλιά για το μπλε φως και αφήστε λίγη απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τον υπολογιστή σας.

Εάν εργάζεστε έξω, μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου.

Όσο για τον έντονο φωτισμό στο γραφείο, δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε πέραν του να ζητήσετε την κατανόηση των συναδέλφων σας ώστε να μειωθούν τα φώτα στο χώρο και να κάνετε πιο συχνά διαλείμματα.

#2 Οι μυρωδιές και η φασαρία

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, περίπου το 78% των ημικρανιών και των πονοκεφάλων των συμμετεχόντων πυροδοτήθηκαν περισσότερο από μυρωδιές αρωμάτων και προϊόντων φροντίδας μαλλιών καθώς και από δυσάρεστες μυρωδιές όπως αυτή των σκουπιδιών και του ιδρώτα.

Ορισμένοι θόρυβοι αποτελούν επίσης πρόβλημα αφού οποιαδήποτε παρατεταμένη ή ξαφνική έκρηξη ήχου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή ακουστικά και απομακρυνθείτε από τον/ την συνάδελφο που φορά… βαρύ άρωμα, ζητώντας και πάλι κατανόηση από το εργασιακό σας περιβάλλον.

#3 Η στέρηση φαγητού ή νερού

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί ακόμα και να αποτρέψει εντελώς τις ημικρανίες.

Επιπλέον, η κατακόρυφη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επειδή, για παράδειγμα, φύγατε βιαστικά από το σπίτι το πρωί και παραλείψατε το πρωινό σας, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Παραμείνετε ενυδατωμένοι και έχετε πάντα μαζί σας σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως ξηρούς καρπούς.

#4 Το στρες

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι περίπου το 70% των ημικρανιών προκαλούνται από το άγχος.

Τι μπορείτε να κάνετε

Προσπαθήστε να μειώσετε την ένταση και ενδεχομένως να αποφύγετε τα έντονα συμπτώματα δίνοντας προτεραιότητα στον ύπνο και την ξεκούρασή σας κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων.

Η άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα του καθημερινού στρες και να συμβάλλει σε πιο ποιοτική ξεκούραση.