Η υγεία σας και οι ανάγκες σας πρέπει να είναι η Νο 1 προτεραιότητά σας. Γι’ αυτό αν δεν είστε ικανοποιημένοι από τη σχέση με το γιατρό σας, καλύτερα να του… «ραγίσετε την καρδιά» για να προστατεύσετε τη δική σας!

Ο γιατρός μας, κυρίως όταν είναι ένας ειδικός που βλέπουμε συχνά (π.χ. παθολόγος, γενικός γιατρός, γυναικολόγος, παιδίατρος κ.ά.) είναι σημαντικό να είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς να τον ντρεπόμαστε, να είναι διαθέσιμος όταν τον χρειαζόμαστε, να μας εξηγεί κατανοητά και να μας λέει όλη την αλήθεια σε σχέση με το πρόβλημα υγείας μας και με τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να «χωρίσετε» με τον γιατρό σας

  • Eίναι υπερβολικά πολυάσχολος με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε πολύ να κλείσετε ραντεβού ή να νιώθετε ότι δεν σας αφιερώνει αρκετό χρόνο σε κάθε επίσκεψη.
  • Δεν αισθάνεσθε ότι μπορείτε να του μιλήσετε ανοιχτά. Όσο πιο άνετα αισθάνεστε να μιλήσετε στο γιατρό σας, τόσο πιθανότερο είναι να του εξηγήσετε τι πραγματικά συμβαίνει με την υγεία σας.
  • Αισθάνεσθε ότι δεν σας ακούει. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το King’s College του Λονδίνου παρατήρησαν ότι ορισμένοι γιατροί έτειναν να θεωρούν τις αυτοαξιολογήσεις των ασθενών ως τις λιγότερο σημαντικές κατά τη λήψη διαγνωστικών αποφάσεων. Μάλιστα, κατέταξαν τις δικές τους απόψεις στην υψηλότερη θέση, παρά το γεγονός ότι παραδέχονταν ότι δεν ήταν σίγουροι για ορισμένα συμπτώματα. Αν, λοιπόν, έχετε την εντύπωση ότι ο γιατρός σας δεν λαμβάνει υπόψιν του την εμπειρία σας και υποτιμά τα συμπτώματά σας μπορεί να χρειαστείτε μια δεύτερη γνώμη.

Η «συνταγή» της επιτυχίας

Η εξειδίκευση του γιατρού αλλά και η προσωπική εμπειρία του ασθενή είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη διάγνωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Rheumatology.

Μερικές φορές οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την ακριβή αιτία ορισμένων συμπτωμάτων. Όμως ο συνδυασμός και η εκτίμηση και των δύο απόψεων, ειδικά όταν οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι αρκετά προηγμένες ώστε να εντοπίζουν πάντα όλες τις ασθένειες, μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις γιατρών και ασθενών. Η σχέση αυτή πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια ώστε να γίνονται λιγότερες λανθασμένες διαγνώσεις.

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί μπορεί να μας προκαλέσουν στρες. Είτε φοβάστε τις βελόνες είτε ανησυχείτε για τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε άβολα σε ένα ιατρικό περιβάλλον.

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους επηρεάζεται από το λεγόμενο «σύνδρομο της λευκής ποδιάς», σύμφωνα με τους ερευνητές από το Harvard Health Publishing.

Μοιραστείτε με τον γιατρό την αγωνία σας και εκφράστε τις όποιες απορίες ή αμφιβολίες έχετε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα λένε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του για τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με την υγεία του.

Επιπλέον, αρκετοί δεν παραδέχονται ότι απλούστατα δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει για την πάθησή τους ή τι είναι αυτό που τους συμβουλεύει.

Μην διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει και θα σας διευκρινίσει ό,τι σας αγχώνει ή σας μπερδεύει.

Αν διαβάσατε ή ακούσατε κάτι που νομίζετε πως μπορεί να σας αφορά, μπορείτε απλά να τον ρωτήσετε τι πιστεύει εκείνος για αυτό και αν μπορεί να ισχύει για την δική σας περίπτωση.

Να είστε ειλικρινείς

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, το 80% των ασθενών λέει μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στους γιατρούς, επειδή θέλει να κρύψει κάτι με το οποίο νιώθει άβολα.

Κλασική περίπτωση είναι η ανειλικρινής απάντηση που δίνουν οι ασθενείς στις ερωτήσεις του γιατρού «αν ασκούνται σωματικά», «τι τρώνε» ή «αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους».

Για παράδειγμα, αν τρώτε fast food, μην του πείτε ότι καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα ενώ δεν ισχύει. Ομοίως και με άλλες επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ο γιατρός σας δεν θα σας κρίνει, αλλά πρέπει να γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες για να μπορέσει να σας προτείνει παράλληλα με μια πιθανή θεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Κλείστε το σωτήριο «ραντεβού»

Ίσως δεν είναι το πιο ρομαντικό, αλλά το ραντεβού με τον γιατρό σας μπορεί να σας σώσει τη ζωή, λένε οι επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, όσοι πηγαίνουν για τακτικούς προληπτικούς ελέγχους έχουν καλύτερη υγεία και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 97.204 συμμετέχοντες στη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank, παρακολούθησαν τους φακέλους υγείας τους για 9 χρόνια και είδαν ότι τα τακτικά προληπτικά ραντεβού συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως:

  • 19% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας,
  • 23% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης οξείας νεφρικής βλάβης και
  • 44% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης κίρρωσης του ήπατος.

Ωστόσο, πολλοί βλέπουν το γιατρό τους αφού παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ άλλοι παρακολουθούνται τακτικά αλλά μόνο για τη διαχείριση ήδη γνωστών τους παθήσεων.