Φανταστείτε ότι μπαίνετε στο αυτοκίνητο σας μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα, ανεβάζετε τα παράθυρα και ανάβετε το κλιματιστικό. Όμως καθώς βυθίζεστε στο κάθισμά σας μπορεί να απελευθερώνονται στον αέρα της καμπίνας επιβλαβείς χημικές ουσίες που ονομάζονται επιβραδυντικά φλόγας.

Αυτές οι ενώσεις προστίθενται στο εσωτερικό των οχημάτων από τους κατασκευαστές για να πληρούν τα πρότυπα πυρασφάλειας, με σκοπό να εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke και το Green Science Policy Institute προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι καρκινογόνες.

Πολλά επιβραδυντικά φλόγας είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «ημιπτητικά». Αυτό σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να μετατραπούν από στερεή κατάσταση (όπως ο αφρός στο κάθισμα του αυτοκινήτου σας) σε αέριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology, όσο περισσότερη ζέστη έχει, τόσα περισσότερα χημικά μολύνουν τον αέρα.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε επιβραδυντικά φλόγας μέσα στις καμπίνες 101 αυτοκινήτων (έτος μοντέλου 2015 ή νεότερο) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 99% των αυτοκινήτων περιείχαν μια «ύποπτη» ουσία  (TCIPP) Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ ως δυνητικά καρκινογόνα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος οδηγός ξοδεύει περίπου μία ώρα στο αυτοκίνητο κάθε μέρα, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους οδηγούς με μεγαλύτερες μετακινήσεις καθώς και για τα παιδιά επιβάτες», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Μυρίζει»… καρκίνο

Σε όλους αρέσει η μυρωδιά ενός καινούργιου αυτοκινήτου, όμως η παρατεταμένη έκθεση σε αυτή τη χαρακτηριστική οσμή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Physical Science, τα υλικά της καμπίνας του οχήματός σας (πλαστικά, απομίμηση δέρματος, πλεκτό ύφασμα και τσόχα), όταν έχουν βγει πρόσφατα από το εργοστάσιο, μπορεί να απελευθερώνουν καρκινογόνες πτητικές ενώσεις στον αέρα της καμπίνας.

Τις θερμές ώρες της ημέρας, όταν η ζέστη απελευθερώνει πτητικές ουσίες στην καμπίνα, τα επίπεδα καρκινογόνου φορμαλδεΰδης υπερβαίνουν κατά 35% τα ανώτατα όρια, ενώ τα επίπεδα της ακεταλδεΰδης, η οποία θεωρείται πιθανό καρκινογόνο, υπερέβαινε τα ασφαλή όρια κατά 61%.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη μελέτη στην Καλιφόρνια που έδειχνε ότι η παραμονή σε νέο αυτοκίνητο για μόλις 20 λεπτά εκθέτει τους επιβαίνοντες σε ανθυγιεινά επίπεδα βενζολίου και φορμαλδεΰδης.

Μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας σε επιβραδυντικά φλόγας και άλλες καρκινογόνες ουσίες στο αυτοκίνητό σας ανοίγοντας τα παράθυρά σας και παρκάροντας στη σκιά.