Δώστε ραντεβού με τον φίλο ή τη φίλη σας στο γυμναστήριο, το συστήνουν οι επιστήμονες! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ λένε ότι όσοι γυμνάζονταν με έναν φίλο πήγαιναν πιο συχνά στο γυμναστήριο και είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με εκείνους που γυμνάζονταν μόνοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Management Science, οι συμμετέχοντες που έφερναν έναν φίλο ή σύντροφο στις προπονήσεις αύξησαν τις συνολικές επισκέψεις τους στο γυμναστήριο κατά 35%.

Είναι πιο εύκολο να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας όταν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ένα αγαπημένο πρόσωπο που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε.

«Παρά την τριβή της συνεργασίας με ένα άλλο άτομο, είδαμε ότι οι άνθρωποι αποκτούσαν περισσότερα κίνητρα και ήταν πιο πιθανό να πάνε στο γυμναστήριο και να μην παραλείψουν την προπόνησή τους», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο Τύπου.

«Αυτό φωτίζει πώς τα κοινωνικά κίνητρα, τα οποία δεν λαμβάνονται πάντα υπόψη, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν άλλα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο τους για να κατακτήσουν τους fitness στόχους τους», σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

Άσκηση με παρέα με τον… «καλύτερο φίλο του ανθρώπου»

Γυμναστική παρέα με τον πιο πιστό σας φίλο – Τι καλύτερο; Σύμφωνα με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, τα άτομα που ασκούνται με ένα κατοικίδιο είναι πιο πιθανό να τηρήσουν το πρόγραμμα γυμναστικής τους.

Όσο περισσότερο τρέχετε με το σκύλο σας, για παράδειγμα, τόσο πιο πολύ θα το περιμένει. Έτσι, εκείνες τις ημέρες που δεν θα θέλετε να σηκωθείτε από το καναπέ, το σκυλάκι σας θα έρθει και θα σας δώσει το κίνητρο.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Μάλιστα, όσοι είχαν καρδιακά προβλήματα είδαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος από την άσκηση με τα κατοικίδιά τους.

Επιπλέον, οι τακτικές βόλτες μπορούν να βελτιώσουν την υγείας της καρδιάς τους, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης.

Με μια βόλτα 20-30 λεπτών την ημέρα, είναι πολύ εύκολο να πετύχετε το στόχο 75-150 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Περισσότερα βήματα με τη «συντροφιά» της μουσικής

Τι κι αν δεν έχετε «συντρέχτη»; Η μουσική είναι η καλύτερη παρέα! Φορέστε τα αθλητικά σας, βάλτε τα ακουστικά σας και φύγαμε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Psychological Bulletin», η μουσική οξύνει τις αισθήσεις, αυξάνει τη σωματική απόδοση και, ταυτόχρονα, μειώνει το αίσθημα δυσκολίας.

Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel συνέθεσαν ένα τραγούδι που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ταχύτητας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, καθώς και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Το τραγούδι «Run With Me» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Καραγεώργη, εμπειρογνώμονα στην ψυχολογία της μουσικής και της άσκησης και σχεδιάστηκε για να αυξήσει το ρυθμό κατά περίπου 5% και να μειώσει το αίσθημα κόπωσης έως και 15%.