Ο βαθύς διαλογισμός είναι η επιθυμητή κατάσταση κατά την οποία έχετε καταφέρει να ηρεμήσετε, ενώ το μυαλό σας είναι ήσυχο χωρίς σκέψεις και άγχος. Οι εξωτερικοί θόρυβοι δεν σας απασχολούν. Βρίσκεστε στο τώρα χωρίς να αναπολείτε το χθες και να στρεσάρεστε για το αύριο. Όσο πιο βαθιά σας οδηγήσει ο διαλογισμός σας, τόσο πιο γαλήνια συναισθήματα θα αισθανθείτε. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να δείτε πιο καθαρά τον εαυτό σας και όσα νιώθετε εκείνη τη στιγμή.

Άλλωστε, τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλαπλά για την ψυχική υγεία και την ψυχολογία του ατόμου. Μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Ενισχύει την καθαρή σκέψη, τη διανοητική διαύγεια και τη συγκέντρωση. Ταυτόχρονα, ο διαλογισμός αποτελεί μια ευκαιρία για να διατηρήσετε την ηρεμία σας όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, να φωτίσετε τη διάθεσή σας, να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας, καθώς και να ερμηνεύσετε πιο καθαρά τις πράξεις των άλλων.

Αν είστε συνεπείς στην πρακτική του διαλογισμού, σιγά σιγά θα μπορούσατε να έρθετε πιο κοντά στον εαυτό και τις επιθυμίες σας με απόλυτη συνειδητότητα. Αξίζει, λοιπόν, να προσπαθήσετε να διαλογιστείτε καλύτερα. Τα 7 tips που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν.

  1. Νιώστε άνετα

Βρείτε ένα ήρεμο, καθαρό σημείο στο οποίο νιώθετε άνεση και ασφάλεια. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι και ίσως κάποιο αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο ή κερί. Η λεβάντα, συνήθως, βοηθάει στη χαλάρωση.

  1. Εστιάστε στην αναπνοή

Το πρώτο και βασικό στοιχείο για καλύτερο διαλογισμό είναι η αναπνοή. Επικεντρωθείτε στον τρόπο που αναπνέετε και στην ίδια τη διαδικασία της αναπνοής. Καθίστε αναπαυτικά με κλειστά τα μάτια και απλώς… αναπνεύστε. Ακούστε και νιώστε την αναπνοή σας και τον αέρα που εισπνέετε και εκπνέετε. Η αναπνοή είναι, από μόνη της, μια ρυθμική και καταπραϋντική μελωδία.

  1. Αναγνωρίστε κάθε σημείο του σώματός σας

Κάντε το λεγόμενο «body scanning». Περάστε νοερά από κάθε σημείο του σώματός σας και αφιερώστε τη σκέψη και την αναπνοή σας εκεί. Ταξιδέψτε νοητά από το κεφάλι, το στήθος και την κοιλιά σας μέχρι τα γόνατα, τις γάμπες και τα δάχτυλά σας. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε σε κάθε σημείο, χωρίς να προβληματιστείτε.

  1. Επαναλάβετε μια συγκεκριμένη φράση

Επιλέξτε μια φράση που σας αγγίζει εκείνη τη στιγμή και μετατρέψτε την στο προσωπικό σας «μάντρα». Μπορείτε να επαναλάβετε στο μυαλό σας ή ψιθυριστά τη φράση αυτή όσες φορές το χρειαστείτε, μέχρι το σημείο που δεν θα την σκέφτεστε και η διαδικασία θα συμβαίνει αυτόματα.

  1. Χαλαρώστε τους μυς

Αφού κάνετε το «body scanning» επικεντρωθείτε στους μυς που είναι ακόμα σφιγμένοι και σιγά σιγά χαλαρώστε τους. Αν το μυαλό σας αρχίσει να φεύγει σε σκέψεις, περάστε πάλι από κάθε σημείο του σώματος και επικεντρωθείτε στη χαλάρωσή του.

  1. Διαλογισμός με εικόνες

Δημιουργήστε στο μυαλό σας εικόνες που σας κάνουν χαρούμενους ή σας χαλαρώνουν. Μπορεί να είναι κάτι φανταστικό αλλά και μια αγαπημένη σας παραλία ή ένα σημείο στο βουνό. Επιστρέψτε όσες φορές χρειαστεί σε αυτή την εικόνα για να ησυχάσετε.

  1. Μην εμποδίζετε τις σκέψεις σας 

Αν κατά διαστήματα έρχονται διάφορες σκέψεις στο μυαλό σας, δεν χρειάζεται να αναστατώνεστε. Αποδεχτείτε όσα έρχονται και παρατηρήστε τα.

Αν καταφεύγετε συχνά στον διαλογισμό θα αποκτήσετε περισσότερη ηρεμία. Μπορεί να γίνει το προσωπικό σας καταφύγιο μέσα στην στρεσογόνα καθημερινότητα μεταξύ εργασίας, δραστηριοτήτων και ατελείωτων υποχρεώσεων. Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή δυσκολεύεστε ή αργείτε να χαλαρώσετε. Μην πιέζετε τον εαυτό σας. Ακόμα και η δυσκολία είναι μέρος της διαδικασίας. Ο διαλογισμός δεν είναι άλλη μια υποχρέωση στο απαιτητικό πρόγραμμά σας. Είναι η προσωπική σας διαφυγή και η στιγμή που μπορείτε να συναντήσετε ξανά τον εαυτό σας απαλλαγμένο από τα περιττά. Μια κατάσταση χαλάρωσης και επαναφόρτισης.