Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με το φετινό θέμα να εστιάζει στην ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας. Για τους περισσότερους από εμάς, η εργασία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς εκεί περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας, εξασφαλίζουμε το εισόδημά μας και συχνά δημιουργούμε νέες φιλίες.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας & εργασία
Όπως είναι λογικό, χρειαζόμαστε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας για να ευδοκιμήσουμε τόσο εργασιακά όσο και ψυχικά. Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει την συναισθηματική, την ψυχολογική και την κοινωνική ευημερία. Είναι κάτι περισσότερο από την απουσία ψυχικής ασθένειας. Είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής.
Όταν έχουμε καλή ψυχική υγεία, διατηρούμε το αίσθημα του σκοπού και της κατεύθυνσης, έχουμε ενέργεια να επιδιώξουμε τους στόχους μας και να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε αλλά και την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.
Όλοι μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας και αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες.
Πώς θα φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία στην εργασία;
Ενώ η εξάσκηση της αυτοφροντίδας μπορεί να μην είναι εύκολη, ειδικά εάν αντιμετωπίζουμε άγχος, κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι σημαντικό στρεφόμαστε σε αυτήν καθημερινά για να “θωρακίσουμε” την ψυχική μας υγεία και να την βάλουμε σε προτεραιότητα.
Οι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:
Μιλήστε για τα συναισθήματά σας
Μιλώντας για τα συναισθήματά σας, ειδικά τα αρνητικά, μπορείτε να τα κατανοήσετε και να τα διαχειριστείτε καλύτερα. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας στην εργασία, θα μπορούσατε να επιλέξετε έναν αξιόπιστο συνάδελφο ή διευθυντή και να του μιλήσετε για όσα σας απασχολούν.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μιλήστε για όσα σας προβληματίζουν (είτε σχετίζονται με την δουλειά είτε όχι) στα αγαπημένα σας πρόσωπα, την οικογένεια ή τους φίλους σας, που είναι πάντα δίπλα σας για να σας ακούσουν.
Προσέξτε την φυσική σας δραστηριότητα
Η τακτική άσκηση μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση, την συγκέντρωση, την διάθεση αλλά και τον ύπνο σας, προάγοντας το αίσθημα της ευημερίας. Επιλέξτε μια μορφή δραστηριότητας που απολαμβάνετε, όπως για παράδειγμα το περπάτημα και προσπαθήστε να την εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Το μόνο που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε είναι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και καλή διάθεση.
Φάτε ποιοτικά
Όσα τρώμε μας επηρεάζουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ωφελεί το σώμα αλλά και την ψυχή. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή στην δουλειά, τα τακτικά γεύματα υψηλής θρεπτικής αξίας και η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συνολικά.
Δοκιμάστε να προγραμματίστε τα γεύματα για την δουλειά, φέρνοντας το φαγητό σας από το σπίτι ή κάντε πιο υγιεινές επιλογές για το μεσημεριανό σας, επιλέγοντας για παράδειγμα μια σαλάτα με μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης (όπως το κοτόπουλο) και αφήστε στην άκρη το ντρέσινγκ.
Διαχειριστείτε τις σχέσεις σας
Οι υγιείς σχέσεις είναι το κλειδί για την ψυχική μας υγεία και μια υποστηρικτική ομάδα στην εργασία μπορεί να κάνει τις δύσκολες μέρες λίγο πιο εύκολες. Επειδή όμως, συχνά δεν επιλέγουμε τους συνεργάτες μας και ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργηθεί ένταση, είναι σημαντικό εκείνες τις μέρες να στραφείτε ακόμα περισσότερο στην αυτοφροντίδα.
Προσπαθήστε λοιπόν, να επενδύετε και στις προσωπικές σας σχέσεις εκτός δουλειάς, περνώντας ποιοτικό χρόνο με φίλους και οικογένεια, καθώς η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι εξίσου σημαντική.
Ζητήστε βοήθεια
Δεν μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε όλα μόνοι μας και κυρίως δεν χρειάζεται. Για αυτό, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια όταν νιώθετε ότι την χρειάζεστε από τον συνάδελφό σας, τον φίλο σας, την οικογένειά σας ή ακόμα και έναν επαγγελματία ψυχοθεραπευτή.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά ή έντονα συμπτώματα, που έχουν διαρκέσει δύο εβδομάδες ή περισσότερο, όπως:
- Δυσκολία στον ύπνο.
- Αλλαγές στην όρεξη ή απρογραμμάτιστες αλλαγές βάρους.
- Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί εξαιτίας κακής διάθεσης.
- Δυσκολία συγκέντρωσης.
- Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθως βρίσκετε ευχάριστα.
- Αδυναμία ολοκλήρωσης συνηθισμένων εργασιών και δραστηριοτήτων.
- Αισθάνεστε εκνευρισμό, απογοήτευση ή ανησυχία.
Κάντε ένα διάλειμμα
Μια αλλαγή στο σκηνικό ή στους ρυθμούς σας μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία. Θα μπορούσε να είναι μια παύση πέντε λεπτών από αυτό που κάνετε, ένα μισάωρο μεσημεριανό διάλειμμα για να απολαύσετε το μεσημεριανό σας στην δουλειά ή να ακούσετε το αγαπημένο σας podcast καθώς επιστρέφετε στο σπίτι.
Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την ψυχική μας υγεία, όμως τον θυσιάζουμε πρώτο όταν το πρόγραμμά μας “γεμίζει” ασφυκτικά. Ειδικά όταν είμαστε αγχωμένοι, μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να αξιοποιήσουμε το διάλειμμα που δικαιούμαστε, την στιγμή μάλιστα που το χρειαζόμαστε περισσότερο.
Προσπαθήστε λοιπόν, να ξεκουράζεστε επαρκώς καθημερινά αλλά και να προγραμματίσετε περιόδους άδειας, ώστε να έχετε πάντα ενδιάμεσα διαλείμματα που μπορείτε να αφιερώνετε στην ξεκούραση, την χαλάρωση ή την διασκέδαση. Έτσι θα επιστρέφετε κάθε φορά ανανεωμένοι και οι πιθανότητες εμφάνισης burnout μειώνονται.
Δώστε υποστήριξη
Καθημερινά έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, δίνοντας στους συναδέλφους μας την υποστήριξη που μπορεί κάποια στιγμή και εμείς οι ίδιοι να χρειαστούμε. Για αυτό, προσπαθήστε να τους ακούτε και να τους βοηθάτε όσο και όπως μπορείτε.
Το να μιλάμε για την ψυχική μας υγεία μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά κάποια στιγμή όλοι έχουν συζητήσει για γεγονότα της ζωής, όπως ένας χωρισμός ή μια απώλεια. Ενώ μπορεί να μην είναι εύκολο, είναι πραγματικά ωφέλιμο. Όλα ξεκινούν με το να ρωτήσετε κάποιον πώς τα πάει με ένα ζεστό και αυθεντικό τόνο, σηματοδοτώντας τις φιλικές και ειλικρινείς προθέσεις σας.