Ακόμη μια γεμάτη ημέρα έχει φτάσει στο τέλος της. Έχετε ολοκληρώσει την βραδινή σας ρουτίνα, έχετε χαλαρώσει και επιτέλους βρίσκεστε στο κρεβάτι σας. Τα φώτα έχουν σβήσει και οι συνθήκες φαντάζουν ιδανικές για τον πιο ονειρικό ύπνο… Τότε όμως, το μυαλό “ξυπνά” και αρχίζει να “ψιθυρίζει”…  “Τι θα γινόταν αν;”.

Άλλες φορές μπορεί να “φωνάζει”: “Τι θα γινόταν αν τα κάνω θάλασσα στην αυριανή παρουσίαση;”, “Τι θα συμβεί αν δεν τα προλάβω όλα;”, “Τι θα γίνει εάν είπα κάτι λάθος;”. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις που μπορεί να τριγυρίζουν στο μυαλό μας, καθιστώντας τον ύπνο ακατόρθωτο.

Αυτός ο αθόρυβος κλέφτης της ξεκούρασης, ο φαύλος κύκλος σκέψεων “τι θα γινόταν αν” είναι πιο συχνός από όσο συνειδητοποιούμε. Αν και ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι πρόκειται για παραγωγικές σκέψεις, στην πραγματικότητα είναι μεταμφιεσμένο άγχος, αφού δεν μας προετοιμάζει αλλά λειτουργεί εναντίον μας, γεμίζοντας μας ένταση και στρες.

Πώς θα ξαναβρούμε τον ύπνο μας 

Μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διακόψετε και να απαλλαγείτε τελικά από αυτό τον φαύλο κύκλο σκέψεων, περιλαμβάνουν: 

  • Πριν ξαπλώσετε κάντε την to-do list: Εργασίες που πρέπει να τελειώσουν, τηλεφωνήματα που πρέπει να γίνουν, deadlines που δεν πρέπει να χαθούν… Είναι δύσκολο να αποκοιμηθείτε όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν ξυπνήσετε. Απαλλαγείτε από αυτό το νοητικό φορτίο, φτιάχνοντας την λίστα σας.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας: «Αυτή είναι η χαρακτηριστική σκέψη “Τι θα γινόταν αν;”». Η επισήμανση σας βοηθά να δημιουργήσετε μια μικρή νοητική απόσταση.
  • Κάντε διαλογισμό: Αν είστε νέοι στην πρακτική του διαλογισμού, σας βοηθά να βρείτε ένα σημείο για να εστιάσετε. Θα μπορούσε να είναι ο ήχος της αναπνοής σας ή μια απλή φράση που επαναλαμβάνετε στο μυαλό σας, όπως «είμαι ήρεμος». Στην αρχή, μπορεί να δυσκολευτείτε να συντονίσετε τις σκέψεις σας. Δεν πειράζει να σταματήσετε μετά από ένα ή δύο λεπτά αλλά προσπαθήστε ξανά το επόμενο βράδυ. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορείτε να διαλογίζεστε περισσότερο και να χαλαρώνετε πιο εύκολα.
  • Εξωτερικεύστε το: Κρατήστε ένα ημερολόγιο ή σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σας. Όταν σας έρχονται τέτοιες σκέψεις, δοκιμάστε να τις σημειώσετε, όχι για να τις λύσετε ή να τις επεξεργαστείτε αλλά κυρίως για να τις απελευθερώσετε από το μυαλό σας.
  • Επιβραδύνετε την αναπνοή σας: Τοποθετήστε το χέρι σας στην καρδιά σας και νιώστε το ρυθμό της. Εισπνεύστε βαθιά για 4 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, εκπνεύστε αργά και συνειδητά. Επαναλάβετε αυτό το μοτίβο μέχρι να νιώσετε τον καρδιακό σας παλμό να επιβραδύνεται. Σύντομα θα χαλαρώσουν και οι σκέψεις σας.
  • Μετακινηθείτε από το «Τι θα γινόταν αν;» στο «Τι είναι πιο πιθανό;»: Αντί να ανησυχείτε για το χειρότερο δυνατό σενάριο, μπορείτε να δοκιμάσετε να μετατοπίσετε την σκέψη σας, σκεπτόμενοι πιο ρεαλιστικά γεγονότα.