Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βρεθούν σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, αλλά συνδέονται συχνότερα με τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια. Όπως αναφέρουν έρευνες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος και να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.
Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Οι τροφές που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας, περιλαμβάνουν:
Μούρα
Τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, των σμέουρων, των φραουλών και των μύρτιλων, είναι μεταξύ των φρούτων με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Μεταξύ των θρεπτικών συστατικών των μούρων που δρουν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε. Τα μούρα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ανθοκυανών, οι οποίες θεωρούνται τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Για να ενσωματώσετε περισσότερα μούρα στη διατροφή σας, σκεφτείτε να τα προσθέσετε στο πρωινό σας, να τα ενσωματώσετε σε σαλάτες ή να τα απολαύσετε ως δροσιστικό σνακ. Μπορείτε επίσης να τα ανακατέψετε σε smoothies
Μήλα
Τα μήλα περιέχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, τα οποία είναι φυτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα. Σύμφωνα με έρευνες, τα μήλα περιέχουν υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στον σάρκα και τη φλούδα.
Για να βάλετε τα μήλα στη διατροφή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα καταναλώσετε ως σνακ, σε σαλάτες ή ως επιδόρπιο μαζί με λίγο φυσικό φυστικοβούτυρο. Τα μήλα συνδυάζονται επίσης καλά με τροφές όπως το τυρί ή το γιαούρτι.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολυφαινόλες, συγκεκριμένα κατεχίνες, οι οποίες είναι μια άλλη μορφή φυτικών ενώσεων που, όταν καταναλώνονται, παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη. Σύμφωνα με έρευνα, τα καρύδια θεωρούνται ότι έχουν τις υψηλότερες συνολικές πολυφαινόλες, αλλά και άλλοι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων.
Για να ενσωματώσετε περισσότερους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, δοκιμάστε να τους προσθέσετε στο πρωινό σας (δημητριακά, πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι), να τους χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα για σαλάτες ή να τους απολαύσετε ως σνακ πάντα με μέτρο, καθώς εκτός από θρεπτικοί είναι και θερμιδικά πυκνοί.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχει κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες, φλαβονοειδή και άλλες φαινολικές ενώσεις, προσφέροντας ποικίλα οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Σκούρα φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι, το kale, το σέσκουλο και το νεροκάρδαμο είναι εξαιρετικές επιλογές για όσους θέλουν να αυξήσουν τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουν από την διατροφή τους. Χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμινών Α, C και Ε, καθώς και των καροτενοειδή τους, θεωρούνται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Για να ενσωματώσετε περισσότερα σκούρα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας, δοκιμάστε να τα προσθέσετε σε smoothies ή να αποτελέσουν τη βάση για τις σαλάτες σας.