Το κολοκύθι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά αυτής της εποχής. Το καταναλώνουμε συνήθως ως σαλάτα, αλλά χρησιμοποιείται και σε αρκετά φαγητά όπως τα γεμιστά, το μπριάμ, οι κολοκυθοκεφτέδες, καθώς και σε πολλά άλλα πιάτα. Καθώς μάλιστα δεν συνδέεται με καμία αλλεργία, είναι από τα πρώτα λαχανικά που δίνουν οι μαμάδες στα μωρά τους κατά την περίοδο του απογαλακτισμού. Η διατροφική του αξία, δε, θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή λόγω του πλήθους των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.
Η υψηλη θρεπτική του αξια
Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε νερό καθιστά το κολοκύθι ιδιαίτερα ενυδατικό, «φτωχό» σε θερμίδες, όχι όμως και σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού και σχετίζεται με την προστασία του δέρματος και γενικότερα του οργανισμού μας από τη γήρανση. Επίσης, είναι πλούσιο και σε κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την εν γένει καλή λειτουργία της καρδιάς, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική διατροφική επιλογή για τις ζεστές ημέρες κατά τις οποίες έχουμε σημαντικές απώλειες καλίου μέσω του ιδρώτα. Όπως όλα τα λαχανικά, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β –και ειδικότερα βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ–, βιταμίνες Α και Κ, καθώς και σε πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο. Τέλος, από το κολοκύθι δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά, και συγκεκριμένα τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.
Περιεκτικότητα διατροφικών συστατικών σε ένα φλιτζάνι κολοκύθια
- Θερμίδες 19 gr
- Λίπος 0,36 gr
- Πρωτεΐνη 1,37 gr
- Υδατάνθρακες 3,51 gr
- Φυτικές ίνες 1,13 gr
- Νερό 107 gr
- Ασβέστιο 18,1 mg
- Κάλιο 295 mg
- Βιταμίνη C 20,2 mg
- Μαγνήσιο 20,3 mg
- Φώσφορος 42,9 mg
- Βιταμίνη Κ 4,86 μgr
Πηγή: U.S. Department of Agriculture, Food Data Central
Ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι
Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτή την εποχή μάς κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο απ’ ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, οπότε είναι σημαντικό να καλύπτουμε μέσα από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε αυτή την απώλεια και τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας – και τα κολοκυθάκια, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή ενυδάτωσης.
Ο Χάρης Γεωργακάκης είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή.