Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 90 ατόμων με ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου) για να διαπιστωθεί πώς η διατροφή σχετίζεται με τη σοβαρότητα και την εξέλιξη των νόσων.
Από τους 90 συμμετέχοντες, οι 46 είχαν τη νόσο του Crohn και οι 44, ελκώδη κολίτιδα. Περίπου το 36% των συμμετεχόντων βρισκόταν σε ύφεση της νόσου, το 22% είχε ήπια νόσο, το 31% μέτρια και το 11% σοβαρή νόσο.
Μέρος της μελέτης περιελάμβανε τον προσδιορισμό της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των συμμετεχόντων. Οι ίδιοι πέρασαν τρεις συνεντεύξεις κατά τις οποίες παρείχαν πληροφορίες για το τι είχαν καταναλώσει τις προηγούμενες 24 ώρες. Επίσης, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που κάλυπταν ευρύτερες διατροφικές συνήθειες. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί ο Δείκτης Φλεγμονώδους Διατροφής (DII) κάθε ατόμου, ο οποίος μετρά κατά πόσον η κατανάλωση τροφής εντείνει ή μειώνει τη φλεγμονή.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα αίματος, προκειμένου οι ερευνητές να αναλύσουν δείκτες φλεγμονής κυτοκινών σχετιζόμενων με την ΙΦΝΕ.
Ποια διατροφή βλάπτει και σε ποιο βαθμό
Σύμφωνα με το αμερικανικό ίδρυμα Crohn’s and Colitis ((Crohn’s & Colitis Foundation), τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή ενώ τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ή όσα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι πιο πιθανό να την μειώσουν.
Οι διατροφικές συνήθειες που προάγουν τη φλεγμονή συνδέονται με χειρότερα συμπτώματα ΙΦΝΕ. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τους δείκτες DII, δεν βρήκαν σημαντική διαφορά μεταξύ των ατόμων με τη νόσο του Crohn και εκείνων με ελκώδη κολίτιδα συνολικά. Ωστόσο, οι δείκτες έδειξαν ισχυρή συσχέτιση με τη σοβαρότητα της νόσου.
Οι συμμετέχοντες των οποίων η ΙΦΝΕ ήταν ήπια ή σε ύφεση είχαν γενικά χαμηλότερους (περισσότερους αντιφλεγμονώδεις) δείκτες DII, υποδεικνύοντας ότι η διατροφή τους περιελάμβανε περισσότερες τροφές που είναι γνωστό ότι καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα είχαν υψηλότερους (περισσότερους προφλεγμονώδεις) δείκτες. Αυτή η τάση παρέμεινε ακόμη και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα και ο τύπος θεραπείας. Τα άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή που προάγει τη φλεγμονή, είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χειρότερα συμπτώματα ΙΦΝΕ.
Συνολικά, η μελέτη τονίζει τη σημασία που μπορεί να έχει μια αντιφλεγμονώδης διατροφή για τα άτομα με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Ενώ χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για όσους προσπαθούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους μέσω υγιεινών διατροφικών επιλογών.
Η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων είναι το κλειδί για τη διαχείριση, τόνισε ο Raj Dasgupta, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια:
«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διατροφή μπορεί να παίξει πραγματικά πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο εμφάνισης των νόσων».
Όπως ο ίδιος επισήμανε, οι προφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να συμβάλλουν άμεσα σε εξάρσεις της ΙΦΝΕ.
«Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, να αποδυναμώσουν τον εντερικό φραγμό και να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα,» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για κάποιον με ΙΦΝΕ, αυτό μπορεί να κάνει τις εξάρσεις πιο πιθανές ή πιο έντονες. Συνήθως προτείνω μια μεσογειακού τύπου προσέγγιση. Περισσότερα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες όπως το ψάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης εφόσον είναι ανεκτά από το άτομο και λιγότερα επεξεργασμένα και τρόφιμα με ζάχαρη», κατέληξε.