Ο ποιοτικός ύπνος είναι περιζήτητος. Από τα προβατάκια μέχρι τον λευκό θόρυβο και το περπάτημα, έχουμε εξερευνήσει κατά καιρούς πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να τον βελτιώσουμε. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από την αϋπνία.
Τώρα, ερευνητές από το University of Chicago Medicine και το Columbia University αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συνδέεται με πιο ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο αργότερα το βράδυ.
«Οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα, φυσική και αποδοτική προσέγγιση για την επίτευξη καλύτερου ύπνου», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Esra Tasali, διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου του University of Chicago Medicine.
Πώς αλληλεπιδρούν ύπνος και διατροφή;
Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, συχνά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Ωστόσο, παρά τις γνωστές επιδράσεις του ύπνου στην ευεξία και την παραγωγικότητα, γνωρίζουμε λιγότερα για το αντίστροφο, δηλαδή πώς η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο.
Στα πλαίσια της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Sleep Health, υγιείς νεαροί ενήλικες κατέγραψαν την καθημερινή τους διατροφική πρόσληψη χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή ενώ φορούσαν ένα μόνιτορ καρπού που κατέγραφε τον ύπνο τους. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον «κατακερματισμό του ύπνου», δείκτης που καταγράφει πόσο συχνά ένα άτομο ξυπνά ή μεταβαίνει από ελαφρύτερα σε βαθύτερα στάδια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες είχαν στενή σχέση με την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και κατανάλωναν πιο σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, απολάμβαναν μεγαλύτερες περιόδους βαθύτερου ύπνου χωρίς διακοπές.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη σύσταση του αμερικανικού CDC για πέντε φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών την ημέρα παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 16% βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου.
Τα επόμενα βήματα
Στο μέλλον οι ερευνητές θα διερευνήσουν εάν η σχέση είναι αιτιώδης, θα εξερευνήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να σχετίζονται και θα ελέγξουν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερες και πιο διαφορετικές ομάδες.
Ωστόσο, τονίζουν ότι τα διαθέσιμα δεδομένα ενισχύουν την σημασία της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως για την ενίσχυση της υγιεινής του ύπνου μακροπρόθεσμα.