Η υγεία και η ευημερία μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπημένη διατροφή. Τα φρούτα παίζουν έναν κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς και στην προώθηση μιας υγιούς ζωής σε μακροχρόνιο επίπεδο.
Για τους ειδικούς τα φρούτα είναι ένα από τα πιο ισχυρές «ασπίδες» για την προάσπιση της υγείας. Ποια είναι όμως τα 4 πιο δημοφιλή για εκείνους;
-
Μήλα: Ο βασιλιάς των φρούτων για υγιές εντερικό σύστημα
Τα μήλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως και για καλό λόγο. Πλούσια σε βιταμίνη C, ίνες, κάλιο και πολυφαινόλες, τα μήλα προσφέρουν πολύ περισσότερα από ό,τι δείχνουν. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητά τους να υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, μέσω της συνύπαρξης προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ένα υγιές έντερο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Επιπλέον, τα μήλα προάγουν την καρδιοαγγειακή υγεία. Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition που περιλάμβανε 16 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση μήλων, αναφέρεται μια σειρά από οφέλη για την καρδιά. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ενός μεσαίου μεγέθους μήλου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και της φλεγμονής, αναφέρουν οι συγγραφείς. Επίσης, ανέφεραν ότι τα μήλα με τη φλούδα είναι καλές πηγές τόσο φυτικών ινών όσο και ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες ωφελούν την υγεία της καρδιάς.
Πώς να τα απολαύσετε: Μπορείτε να φάτε τα μήλα με τη φλούδα (αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά) για να εκμεταλλευτείτε την πλήρη θρεπτική τους αξία. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να τα ψήσετε για να εμπλουτίσετε τα πιάτα σας με γλυκιά γεύση και θρεπτικά συστατικά.
-
Εσπεριδοειδή φρούτα: Φυσικά αντιοξειδωτικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ, είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Α και φυλλικό οξύ, καθώς και σε κάλιο και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου από φυτικά τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.
Τα εσπεριδοειδή είναι επίσης γεμάτα με φλαβονοειδή και καροτενοειδή, δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.
Πώς να τα απολαύσετε: Είναι καλύτερο να καταναλώνετε ολόκληρο φρούτο, όχι μόνο το χυμό, για να προσλάβετε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σε πρωινά με γιαούρτι ή και σε τσάι.
-
Μούρα: Η δύναμη των αντιοξειδωτικών για υγιή καρδιά και εγκέφαλο
Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα γκότζι μπέρι, είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Τα βατόμουρα, για παράδειγμα, θεωρούνται «τροφή για τον εγκέφαλο» και συμβάλλουν στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης.
Πώς να τα απολαύσετε: Καταναλώστε τα φρέσκα ή χρησιμοποιήστε τα σε smoothies. Τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι είναι επίσης θρεπτική επιλογή και ως σνακ ή ως προσθήκη σε γιαούρτι και σαλάτες.
-
Λωτοί: Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του δέρματος
Οι λωτοί είναι ένα φρούτο που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Ιαπωνία, είναι γεμάτο με βιταμίνες A και C, κάλιο και ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν, όπως οι τανίνες και τα φλαβονοειδή, προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη, προάγοντας την υγεία του δέρματος και προστατεύοντας τα μάτια.
Πώς να τους απολαύσετε: Μπορείτε να τους φάτε ωμούς, αρκεί να είναι τελείως ώριμοι, για να μην είναι στυφοί.