Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ρεβίθια με φασόλια.
Αλμυρό κέικ ρεβιθιού
Ένα ιδιαίτερο αλμυρό κέικ για χορτοφάγους με ξηρούς καρπούς και κάστανα, για να μπούμε για τα καλά στο mood του Δεκέμβρη, μήνα των εορτών.
Υλικά
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. ρεβίθια έτοιμα
- 75 γρ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια)
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μίσο ή διατροφική μαγιά
- 1 αυγό χτυπημένο
- 50 γρ. μαγειρεμένα κάστανα
- 1 μικρό μήλο, τριμμένο
- 30 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο
- 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- πουρές πατάτας, πράσινα λαχανικά και σάλτσα για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C ή 160°C με αέρα. Λαδώστε και στρώστε μια μικρή φόρμα για κέικ με χαρτί ψησίματος.
Βήμα 2ο
Ζεστάνετε λάδι μέτρια φωτιά. Προσθέστε το πράσο, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν.
Βήμα 3ο
Εν τω μεταξύ, προσθέστε τα 2/3 των ρεβιθιών, τους ξηρούς καρπούς, το μίσο, το αυγό, τα κάστανα, το μήλο, την τριμμένη φρυγανιά και τα αποξηραμένα μυρωδικά σε ένα πολυμηχάνημα. Πολτοποιήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα
Βήμα 4ο
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το μαγειρεμένο πράσο και κρεμμύδι καθώς και τα υπόλοιπα ρεβίθια. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
Βήμα 5ο
Μεταφέρετε το μείγμα στη στρωμένη φόρμα, πιέστε το καλά και ισιώστε την επιφάνεια.
Βήμα 6ο
Ψήστε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να σφίξει στην αφή. Αφήστε να κρυώσει λίγο στη φόρμα πριν το κόψετε σε φέτες. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας, πράσινα λαχανικά και σάλτσα.