Πανετόνε
Φέτος τις γιορτές φτιάξτε το αφράτο μιλανέζικο γλυκό ψωμί των Χριστουγέννων και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας.
Υλικά
- 380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 2 αβγά + 1 κρόκος επιπλέον
- 120 ml γάλα χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 80 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. φρούτα γλασέ (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και 1 κ.γ. ζάχαρη και την αφήνουμε για 10 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον να ενεργοποιηθεί.
Βήμα 2ο
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα των εσπεριδοειδών, τα αβγά (ολόκληρα και κρόκο), το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη βανίλια και το αλάτι και τα ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά. Τέλος ενσωματώνουμε τις σταφίδες και, αν βάλουμε, τα φρούτα.
Βήμα 3ο
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για μία με δύο ώρες. Τη μεταφέρουμε στη συνέχεια σε ειδική φόρμα για πανετόνε και την αφήνουμε για άλλη μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 4ο
Ψήνουμε το πανετόνε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 40-45 λεπτά. Το αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως προτού το κόψουμε σε κομμάτια.