Από τους πιο αγαπημένους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα καταναλώνονται είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό ή ως συστατικό πολλών συνταγών και μας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών στοιχείων. Η αξία τους έχει αναγνωριστεί από τα αρχαία χρόνια, ενώ ήταν σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς για τους Κινέζους και της υπομονής και της ελπίδας για τους Έλληνες. Κατά πάσα πιθανότητα, κατάγονται από την Εγγύς Ανατολή, αλλά υπήρχαν και στη Μεσόγειο καθώς και στα υπόλοιπα ζεστά, αλλά όχι τροπικά κλίματα.

Τι βρίσκουμε στην αγορά

Τα ελληνικά φρέσκα αμύγδαλα βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τα εισαγωγής προέρχονται κυρίως από την Αμερική και την Ισπανία. Μπορούμε να τα αγοράσουμε με το κέλυφος, ωμά με τη φλούδα, ψημένα και αλατισμένα με τη φλούδα ή λευκά (χωρίς τη φλούδα), ολόκληρα, σε φέτες (τα γνωστά φιλέ που βάζουμε στα γλυκά), σε κυβάκια (για τα παγωτά) ή σε σκόνη (που χρησιμοποιείται στα αμυγδαλωτά).

Μια υπερτροφή την οποια χρειαζόμαστε

Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το αμύγδαλο είναι ένας ξηρός καρπός πλούσιος σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στη συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος, και όχι μόνο.

Παράλληλα, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες συντελούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα λιπαρά του είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, τα οποία εμφανίζουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αποτελεί επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, που συνδέεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Μας προσφέρει ακόμα μαγνήσιο, αλλά και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το κάλιο, το φώσφορο και ο ψευδάργυρος. Είναι, τέλος, εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών και πολυφαινολών.

Καλύτερα με τη φλούδα

Την υψηλή διατροφική αξία του αμυγδάλου και τη συμβολή του στη μακροζωία έρχεται να πιστοποιήσει και μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific Reports» και αποτέλεσε ανασκόπηση οκτώ διαφορετικών ερευνών. Σύμφωνα με αυτήν:

  • 22 αμύγδαλα την ημέρα για περιόδους 4 έως 24 εβδομάδων βελτιώνουν την υγεία.
  • Τα αμύγδαλα μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Η ευεργετική αυτή επίδραση των αμυγδάλων αποδόθηκε από τους ερευνητές στο υψηλό περιεχόμενό τους σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, τα οποία περιορίζουν το οξειδωτικό στρες προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβαρυντική δράση των ελεύθερων ριζών και λειτουργώντας ως φυσικά αντιγηραντικά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αντιοξειδωτικών τους βρίσκεται στη φλούδα τους. Για αυτόν το λόγο, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται με τη φλούδα και, ακόμα καλύτερα, ωμά.

Μύθοι & αλήθειες

Μύθος

  • Τα αμύγδαλα παχαίνουν.
  • Έχουν πολύ λίπος.
  • Το γάλα ή τα επιδόρπια αμυγδάλου είναι το ίδιο θρεπτικά με τα αμύγδαλα.
  • Τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα είναι εξίσου ωφέλιμα με αυτά με τη φλούδα.

Αλήθεια

  • Όταν καταναλώνονται με μέτρο, σχετίζονται με απώλεια βάρους.
  • Έχουν στην πλειονότητά τους καλά μονοακόρεστα λιπαρά.
  • Τα αμύγδαλα δεν υποκαθίστανται σε καμία περίπτωση από επιδόρπια γάλακτος.
  • Τα αμύγδαλα με τη φλούδα έχουν πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες από τα αποφλοιωμένα.

Ο Χάρης Γεωργακάκης είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή