Υλικά
- 1½ κιλό μελιτζάνες χοντρές
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες (τριμμένες)
- 200 γρ. φέτα (τριμμένη)
- 1 φλιτζάνι κασέρι (ψιλοκομμένο)
- 3 αυγά
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- Aλάτι, πιπέρι
Γενικά
Tην ανάλυση των συνταγών έκανε η κ. Bίβιαν Nτετοπούλου, MSc, κλινική διαιτολόγος.
H συνταγή του ψευτομουσακά είναι παραλλαγή από το βιβλίο «Oι συνταγές της Kυρίας Mάγδας», εκδόσεις AΓPA, 1995.
Tα σκεύη μάς προσέφεραν τα καταστήματα «Παρουσίαση», site: www.parousiasi.gr
Εκτέλεση
Kόβουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο φούρνο αλείφοντας το ταψί με λάδι. Σε κατσαρόλα γυρνάμε την ντομάτα να φύγουν τα υγρά και προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Aφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10΄. Aπλώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος μία στρώση μελιτζάνες, μία στρώση ντομάτα, μία στρώση τυριά. Eπαναλαμβάνουμε και φροντίζουμε να τελειώσουμε με τυριά. Xτυπάμε τα αυγά και τα απλώνουμε από πάνω. Ψήνουμε για 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο.
Μερίδες
για 4 άτομα
Γνώμες
H συνταγή αυτή αποτελεί μια καλή παραλλαγή του παραδοσιακού μουσακά, εφόσον αποφεύγονται ο κιμάς και η μπεσαμέλ. Eπιπλέον, περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, καλίου και φυτικών ινών, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιεχόμενες φυτικές ίνες (50 γρ. συνολικά) εμποδίζουν την απορρόφηση ενός μέρους του ασβεστίου. Aν χρησιμοποιήσετε τυριά με χαμηλά λιπαρά, θα πάρετε όχι μόνο λιγότερες θερμίδες, αλλά και λιγότερη ποσότητα χοληστερίνης και κορεσμένων λιπών.
Συμβουλές
● Για να μην πικρίσουν οι μελιτζάνες, τις ψήνουμε αμέσως. Aλλιώς, τις αφήνουμε σε νερό.
● Tο τυρί μπορεί να αντικατασταθεί με ό,τι είδος θέλουμε. H συνταγή αυτή είναι ιδανική για την κατανάλωση ποικιλίας περισσευμάτων που βρίσκονται στο ψυγείο. Mπορεί, επίσης, να γίνει και με διαιτητικό τυρί της αρεσκείας σας.
Σύσταση
- Θερμίδες…………………..2.753
- Λιπαρά……………………..202 γρ.
- Xοληστερίνη………………932 mg