Έχουμε μπει για τα καλά και προ πολλού στο 2009 και έφτασε η ώρα να σταματήσουμε τις διάφορες δικαιολογίες και να κάνουμε επιτέλους μια αλλαγή – κάτι για τον εαυτό μας!

Για πολλούς η νέα χρονιά σηματοδοτεί μια ευκαιρία για ένα νέο , φρέσκο ξεκίνημα με στόχους και μια αισιόδοξη ματιά στο μέλλον. Κάτι που μπορούμε εμείς μόνοι μας να αλλάξουμε για να βελτιώσουμε τη ποιότητα της καθημερινής μας ζωής , χωρίς να εξαρτόμαστε από άλλους . Πως θα το πετύχουμε αυτό; Πως μπορούμε να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας και το πώς νιώθουμε σωματικά και ψυχικά;

Για μερικούς ή καλύτερα για πολλούς από μας, το να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια, όπως διάφορες ευθύνες και υποχρεώσεις , την έλλειψη χρόνου, τις επιτακτικές προτεραιότητες ή ακόμη και την ελλιπή ενημέρωση ή γνώση, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και μας εμποδίζει να καταφέρουμε να ασκούμαστε τακτικά και με συνέπεια.

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι αν δεν υπάρχει υγεία και καλή φυσική κατάσταση , κάποτε δεν θα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και ευθύνες να φροντίσουμε , γιατί απλά θα πρέπει να κοιτάξουμε τότε –καθυστερημένα – πλέον διάφορα θέματα υγείας που πιθανόν να έχουν προκύψει …

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι δεν υπάρχει σημαντικότερη προτεραιότητα από την υγεία μας και έτσι πρέπει να αποφασίσουμε να την βελτιώσουμε με προληπτικά και ευχάριστα μέτρα. Πώς;

Για παράδειγμα , όπως συνέχεια αναφέρουμε και φυσικά συστήνουν οι πλέον έγκυρες παγκοσμίως οργανώσεις υγείας ( Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας , Αμερικανική Αθλητιατρική Ένωση) με τακτική άσκηση – 30 λεπτά 3-5 φορές / εβδομάδα που θα έχοει αποτελέσματα στην υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Και πως θα γίνει αυτό ξαφνικά; Με την εισαγωγή της σωματικής δραστηριότητας στη καθημερινή μας ζωή. Δεν εννοούμε ότι πρέπει να περνάμε ώρες στα γυμναστήρια ή στους στίβους , απλά να κάνουμε κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα που αρέσει και είναι εύκολα προσβάσιμη 30΄ , 3-5 φορές εβδομαδιαίως.

Ο καθορισμός απλών , ρεαλιστικών και βραχυπρόθεσμων στόχων θα βοηθήσει πολύ να ξεκινήσουμε. Αερόβια άσκηση για εκγύμναση του καρδιοκυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος με ταυτόχρονη καύση θερμίδων για απώλεια βάρους είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αρχίσουμε – απλό περπάτημα , τζόγκιγκ, κολύμπι, ποδήλατο είναι κάποιες από τις αερόβιες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε 3 φορές / εβδομάδα για μισή ώρα ή όσο μπορούμε και σταδιακά να την αυξάνουμε.

Λίγες ασκήσεις στρέτσινγκ για να μη είμαστε πιασμένοι και να ξεκουράζονται οι κουρασμένες περιοχές του σώματος- μέση, αυχένας, πλάτη , κλπ.. και 2 φορές την εβδομάδα για 10 λεπτά μόνο μερικές βασικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, που θα μας βοηθήσουν να γλιτώσουμε μικροενοχλήσεις και πόνους στα σημεία που καταπονούνται περισσότερο(γόνατα, μέση, πλάτη, κλπ.)

Το σπουδαιότερο όλων είναι να καταλάβουμε ότι είναι βασικά θέμα απόφασης και τίποτα άλλο – είναι όμως μια καθοριστική για τη ζωή μας απόφαση που μπορεί πραγματικά να την αλλάξει, να ενισχύσει το μοναδικό αγαθό που έχουμε – την υγεία – να μας τονώσει , να μας γεμίσει με περισσότερη ενέργεια και δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα.

Είναι εξίσου σημαντικό να αντιληφθούμε ότι σημασία έχει η τακτική συνεχής άσκηση, με ρεαλιστικούς στόχους και εφικτούς χρόνους (για αυτό μιλάμε και για μισή ώρα) και όχι η υπερβολή που προέρχεται από ένα αρχικό ενθουσιασμό όταν ξεκινάμε γυμναστική που σιγά-σιγά ξεφουσκώνει και σταματάμε.

Διότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που ένας άνθρωπος δεν έκανε καθόλου γυμναστική να αρχίσει ξαφνικά να αφιερώνει 1-2 ώρες ημερησίως και να περιμένει να το συνεχίσει αυτό εσαεί !! Δεν πρόκειται να συμβεί , διότι δεν το αντέχει σωματικά, ψυχικά αλλά ούτε χρονικά ! Μπορεί όμως να χωρέσει μισή ώρα 3-4 φορές την εβδομάδα , σαν ένα ραντεβού με την ευεξία.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα αυτό, όταν υπάρχει σαν μια υποχρέωση στο πρόγραμμά μας και όχι σαν μια σκέψη για να πραγματοποιηθεί όταν θα τελειώσουν οι υπόλοιπες «σημαντικότερες υποχρεώσεις» .

Και μη μου πείτε για το οικονομικό .. όταν κατ αρχήν υπάρχουν τελείως ανέξοδοι τρόποι άσκησης (π.χ. περπάτημα) ή μηδαμινού κόστους (ένα λάστιχο γυμναστικής που μπορεί να μας δώσει ασκήσεις για όλο το σώμα) ή ακόμη και ένα γυμναστήριο στα οποία υπάρχουν τέτοιες τιμές και προσφορές που κοστίζουν 1 ευρώ την ημέρα!

Απλά σκεφτείτε πόσα δίνουμε για καφέδες , αναψυκτικά, τσιγάρα κλπ…. καθημερινά, αλλά μας φαίνεται πολύ να τα δώσουμε για ένα καλύτερο εαυτό μας ! Και ξέρετε, όλες οι έρευνες που έχουν γίνει αναφέρουν σαν λόγο μη συμμετοχής ή διακοπής ενός προγράμματος γυμναστικής το οικονομικό σε ποσοστό 9-10% των ερωτηθέντων…

Με άλλα λόγια ήρθε ή ώρα να σκεφτείτε τον εαυτό σας και πως θα έχετε μια καλύτερη ζωή με μικρές αλλαγές στη καθημερινότητά σας. Εμείς μέσα από πρακτικές, εύκολες λύσεις και προτάσεις από την ιστοσελίδα μας έχουμε στόχο να σας βοηθήσουμε σε αυτή τη προσπάθεια.

Εμπρός λοιπόν ΤΩΡΑ – και όχι αύριο ή μεθαύριο ή από Δευτέρα.