Η γυμνασμένη κοιλιά είναι από τα σημαντικότερα ατού της ωραίας εμφάνισης και όχι μόνο. Oι σωστά γυμνασμένοι κοιλιακοί, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ραχιαίους, βοηθούν στη διατήρηση της ορθής στάσης του σώματος και προστατεύουν από τυχόν ενοχλήσεις και τραυματισμούς στη μέση. Εάν θέλετε να αποκτήσετε κοιλιά… επιπέδου, ακολουθήστε το πρόγραμμα που σας προτείνουμε. Θα χρειαστείτε ένα μονόκιλο βαράκι, ένα στρώμα και μια μεγάλη μπάλα πιλάτες.

Για μέση δαχτυλίδι
Η άσκηση αυτή ενδυναμώνει τους πλάγιους κοιλιακούς.
Ξαπλώστε στη δεξιά πλευρά του σώματός σας, με τα πόδια τεντωμένα σε ευθεία. Σφίξτε τους γλουτούς και την κοιλιά.
Ακουμπήστε το κεφάλι σας πάνω στο δεξιό σας ώμο και ακουμπήστε την αριστερή σας παλάμη στο πάτωμα.
Ανασηκώστε το αριστερό σας πόδι -τεντωμένο-, έως ότου νιώσετε τους πλάγιους κοιλιακούς σας να συσπώνται. Μείνετε σε αυτή τη θέση, μετρώντας μέχρι το πέντε, και χαμηλώστε το πόδι αργά. Κάντε 3 σετ από 12 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

Για τέλειες καμπύλες
Με αυτή την άσκηση γυμνάζονται οι μπροστινοί και οι πλάγιοι κοιλιακοί.
Ξαπλώστε στη δεξιά σας πλευρά. Στηρίξτε τον αγκώνα σας στο πάτωμα και ανασηκώστε τον κορμό και τους γλουτούς σας. Μείνετε σε αυτή τη θέση, κρατώντας στο αριστερό σας χέρι ένα βαράκι. Το χέρι σας πρέπει να είναι τεντωμένο μπροστά σας και να ακουμπά στο πάτωμα. Αυτή είναι η θέση εκκίνησης.
Σηκώστε αργά το βαράκι, έως ότου το χέρι σας να είναι παράλληλο με το έδαφος. Στη συνέχεια, κατεβάστε το αργά προς το πάτωμα. Κάντε 3 σετ
από 12 επαναλήψεις σε κάθε πλευρά.

Δύναμη στον κορμό
Τα ροκανίσματα ενδυναμώνουν τον κορμό και τους κάτω κοιλιακούς.
Ξαπλώστε στο πάτωμα. Λυγίστε τα γόνατα και βάλτε την αριστερή σας φτέρνα πάνω στη μύτη του δεξιού σας ποδιού. Με το αριστερό σας χέρι, υποστηρίξτε τον αυχένα σας. Κρατήστε ένα βαράκι στο δεξιό σας χέρι και σηκώστε το ψηλά.
Ανασηκώστε τους ώμους σας, μέχρι να νιώσετε το σφίξιμο στην κοιλιά σας. Μετρήστε μέχρι το πέντε και επιστρέψτε αργά στην αρχική σας θέση. Κάντε 2 σετ από 20 επαναλήψεις σε κάθε χέρι.

Ενδυνάμωση και ισορροπία
Τα στριψίματα του κορμού με τη βοήθεια της μπάλας τονώνουν τους κοι-λιακούς. Απαιτούν, όμως, ισορροπία και συγχρονισμό των κινήσεων.
Ξαπλώστε την πλάτη, τους ώμους και το κεφάλι σας πάνω στην μπάλα. Ο κορμός σας πρέπει να είναι ίσιος, οι γοφοί ανασηκωμένοι και τα γόνατα λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών.
Πλέξτε τα δάχτυλα των χεριών σας και σηκώστε τα ψηλά προς το ταβάνι. Σφίξτε την κοιλιά και στρίψτε αργά τα χέρια και τον κορμό προς τα αριστερά και μετά προς τα δεξιά. Κάντε 3 σετ από 12 επαναλήψεις.

Τόνωση με την μπάλα
Τα ροκανίσματα με την μπάλα σφίγγουν τους μπροστινούς και τους κάτω κοιλιακούς.
Ξαπλώστε στο πάτωμα και βάλτε τα πόδια σας πάνω στην μπάλα, γραπώνοντάς την καλά ώστε να μην μετακινηθεί. Βάλτε τα χέρια σας πίσω από τα αυτιά σας.
Ανασηκώστε αργά τον κορμό σας με κατεύθυνση προς την μπάλα. Μείνετε σε αυτή τη θέση, μετρώντας μέχρι το πέντε, και χαμηλώστε αργά στην αρχική σας θέση. Κάντε 3 σετ από 15 επαναλήψεις με αργό ρυθμό.

Για κοιλιακούς «φέτες»
Αυτή η άσκηση είναι ιδανική για σμιλεμένους κοιλιακούς, αρκεί να μην έχετε πρόβλημα με τη μέση σας.
Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα χέρια σας τεντωμένα πάνω από το κεφάλι και τα πόδια σας ίσια.
Εισπνεύστε και εκπνέοντας ανασηκώστε την πλάτη σας, λυγίζοντας το δεξιό πόδι προς τον κορμό σας και φέρνοντας τα χέρια σας μπροστά. Κρατήστε το αριστερό πόδι τεντωμένο στο πάτωμα.
Εισπνεύστε και εκπνέοντας ελάτε αργά στην αρχική σας θέση. Κάντε 10 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΚΟΥΡΑ, βιοχημικό άσκησης.