Αυτή τη φορά θα κάνουμε μια αναφορά στα επονομαζόμενα Extreme Sports. Γι’ αυτά θα μας μιλήσει ο Αργύρης Καούνης, φίλος και συνεργάτης, ο οποίος έχει μια εταιρία διοργάνωσης Extreme Sports, αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων. Το βασικότερο προσόν του Αργύρη είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας σε όλες τις δραστηριότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για τέτοιου είδους αθλήματα.

Εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται στην χώρα μας μια ραγδαία εξέλιξη των λεγόμενων Extreme Sports από ένα μεγάλο αριθμό ασκούμενων διαφόρων ηλικιών.

Τα σπορ αυτά χωρίζονται στην πραγματικότητα σε δυο μεγάλες κατηγορίες τα Δυναμικά σπορ (Action sports) και τα σπορ υψηλού ρίσκου (Extreme sports)
Τα δυναμικά σπορ είναι σπορ στα οποία ο ασκούμενος παίρνει μέρος σε ένα σπορ το οποίο λαμβάνει χώρα σε πολύ διαφορετικό χώρο από αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως χώρο άθλησης και με ποιο ειδικευμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Για παράδειγμα την Χρωματοσφαίριση (Paintball). Το Paintball είναι από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα Action sports και παίζεται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Οι κανόνες του είναι απλοί. Δύο ομάδες, αποτελούμενες από άτομα εξοπλισμένα με ειδικά όπλα που αποκαλούνται μαρκαδόροι, προσπαθούν να μαρκάρουν τους αντιπάλους τους.

Το παιχνίδι είναι απόλυτα ασφαλές, όσο οι παίκτες χρησιμοποιούν σωστά τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Αυτός είναι η μάσκα προσώπου και η προστατευτική τάπα του μαρκαδόρου. Τα όπλα εκτοξεύουν μπίλιες με μπογιά που χρωματίζουν όταν χτυπήσουν το στόχο τους.

Οι ομάδες μπορούν να αποτελούνται από 6 και περισσότερα άτομα. Στο παιχνίδι συχνά προστίθενται σενάρια, με παραπάνω στόχους και αποστολές που συχνά ξεφεύγουν πολύ από την απλή συμπλοκή δύο ομάδων. Τέτοια παιχνίδια περιορίζονται μονάχα από την φαντασία των παικτών.

Τα Extreme sports είναι μια η άλλη μεγάλη κατηγορία μας η οποία διαφέρει κατά πολύ από τα δυναμικά σπορ για δυο σημαντικούς λόγους

  1. Χρειάζεται οι ασκούμενοι να έχουν περάσει μια συγκεκριμένη εκπαίδευση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτών τον σπορ. Η εκπαίδευση αυτή γίνεται από ανθρώπους οι όποιοι γνωρίζουν το αντικείμενο και είναι πιστοποιημένοι να το κάνουν. Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι ότι τα συγκεκριμένα σπορ έχουν πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και ο μόνος τρόπος να μειώσουμε αυτό το βαθμό είναι η πολύ καλή γνώση του αντικειμένου και η σωστή εκπαίδευση και τριβή με το αντικείμενο.
  2. Στα περισσότερα από αυτά τα σπορ γίνεται χρήση ειδικού τεχνικού εξοπλισμού τον οποίο οι ασκούμενοι υποχρεούνται να γνωρίζουν αλλά και να χρησιμοποιούν πολύ καλά γιατί αυτός είναι και το μέσο ασφάλειας αλλά και μείωσης της πιθανότητας να προκληθεί κάποιο ατύχημα.
Για παράδειγμα η αναρρίχηση βράχου ή ο αλπινισμός είναι από τα πλέον αναπτυσσόμενα σπορ. Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με αυτά. Είναι από τα αθλήματα τα οποία συνδυάζουν και τις δυο μορφές άθλησης, αυτής του ατομικού αθλήματος γιατί κάθε φορά προσπαθούμε να ανεβάσουμε το βαθμό δυσκολίας ανεβαίνοντας δυσκολότερες και ψηλότερες κορυφές – διαδρομές αλλά και του ομαδικού γιατί χωρίς την παρουσία του σχοινοσυντρόφου μας είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο. Άρα η παρουσία του κρίνεται η πλέον απαραίτητη και η συνεργασία μεταξύ των δυο οφείλει να είναι άριστη.

Σας προτρέπουμε λοιπόν να ξεκινήσετε και εσείς ένα από αυτά τα σπορ το οποίο και σας ταιριάζει και σας εκφράζει.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα σπορ: www.kextreme.gr

Αν ήδη ασχολείστε με κάποιο από αυτά μπορείτε να αποκτήσετε τον εξοπλισμό που χρειάζεστε στο www.action-shop.gr