Υλικά

  • για την κρεμ μπρουλέ:
  • 300 γρ. γάλα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. κρόκους αβγών
  • 25 γρ. κανέλα σε ξυλάκια
  • (θα χρειαστείτε μικρή ποσότητα επιπλέον κρέμας γάλακτος)
  • για τη μαρμελάδα:
  • 450 γρ. ώριμα σύκα
  • 150 γρ. βατόμουρα
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. γλυκόζη
  • 25 γρ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
Ο Δημήτρης Οικονομίδης, σεφ ζαχαροπλαστικής και ιδιοκτήτης του Pains & Gateaux “Kassiani” προτείνει για το Vita.gr

Για την crème brulée

Ζεσταίνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και την κανέλα.

Σκεπάζετε για 10΄ το σκεύος με διάφανη μεμβράνη για να κρατήσει το άρωμα της κανέλας.

Σουρώνετε το μείγμα, το ζυγίζετε και προσθέτετε την επιπλέον κρέμα γάλακτος, έτσι ώστε το συνολικό βάρος του να είναι 650 γρ.

Σε ένα άλλο δοχείο ανακατεύετε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και ενώνετε τα δύο μείγματα.

Αφήνετε τα υλικά για μισή ώρα στο ψυγείο να κρυώσουν.

Για τη μαρμελάδα

Καθαρίζετε τα σύκα, τα ψιλοκόβετε, προσθέτετε τα βατόμουρα, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν για 10΄.

Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και περιμένετε να κρυώσουν τα υλικά.

Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα, βάζετε σε μικρά πυρίμαχα ή γυάλινα σκεύη τη μαρμελάδα και την παγώνετε για περίπου 20΄ στην κατάψυξη.

Στη συνέχεια, τα βγάζετε και τα γεμίζετε έως τα 2/3 με την crème brulée.

Ψήνετε το γλυκό σε bain-marie στους 90ºC για 40΄. Έπειτα, το αφήνετε να κρυώσει και το πασπαλίζετε με ζάχαρη, την οποία καραμελώνετε με φλόγιστρο.