Απο την Sahar (Μαριάντζελα Κοτσώνη), δασκάλα γιόγκα

Ας υποδεχτούμε τη νέα εποχή αναζωογονημένοι, συνδυάζοντας την καθαριστική διατροφή, από τις εποχιακές τροφές της φύσης, με τις τεχνικές της γιόγκα.

Πριν ξεκινήσετε τις ασκήσεις, ο νους σας και το σώμα να είναι χαλαρά και ήρεμα. Οπότε, ξαπλώστε για μερικές αναπνοές στη ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια λίγο ανοιχτά (Savasana) και αφήστε ολόκληρο το σώμα να χαλαρώσει συνειδητά, από τις πατούσες μέχρι το κεφάλι. Το ίδιο θα κάνετε και μετά το τέλος των ασκήσεων και αναπνοών. Επιπλέον, να ξεκουράζεστε για λίγο και ενδιάμεσα από τις ασκήσεις, έστω μέχρι να ξαναβρεί η αναπνοή σας το φυσιολογικό της ρυθμό.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων να έχετε επίγνωση των παρακάτω:

1. Κίνηση

2. Αναπνοή

3. Νοητικό μέτρημα

4. Ενδοκοιλιακή πίεση ή τέντωμα

5. Τέντωμα των μυών

Τέντωμα της Γάτας (Μαρτζιαριάσανα)



Στηριχτείτε στα γόνατα και στα χέρια. Εισπνέοντας βαθιά, ελευθερώνετε τη λεκάνη, να κάνει λόρδωση η μέση και καθώς κοιτάτε ψηλά φέρνετε τους ώμους πίσω και ανοίξτε το στήθος. Γεμίστε τους πνεύμονες πλήρως με αέρα. Εκπνέοντας αργά όλο τον αέρα, καμπουριάζετε και βγάζετε όλο τον αέρα έξω, τραβώντας την κοιλιά σας προς τα μέσα. Επαναλάβετε 10 φορές/3 σετ.

Η άσκηση αυτή μαλάσσει τα εσωτερικά όργανα και τονώνει όλο το πεπτικό σύστημα.

Κλείδωμα του γονάτου (Σούπτα Παουανμουκτάσανα)



Σε ύπτια θέση, εισπνέετε και εκπνέοντας τραβάτε το γόνατο προς το στήθος και το κεφάλι προς το γόνατο. Μετά με την εισπνοή επανέρχεστε σε ύπτια θέση.

Επαναλαμβάνετε 10 φορές την κάθε πλευρά, και την τελευταία φορά παραμένετε για μερικές, βαθιές κοιλιακές, αναπνοές με τα δύο πόδια τραβηγμένα προς το στήθος, ενώ σηκώνετε και το κεφάλι προς τα γόνατα.

Σημείωση: Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε από το δεξί πόδι λόγο της φοράς του εντερικού συστήματος.

Η άσκηση αυτή απελευθερώνει αέρα από τα έντερα, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και τονώνει το πεπτικό.

Δυναμικό Τέντωμα πλάτης (Κανταράσανα)



Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των γοφών. Λυγίστε τα γόνατα, τοποθετώντας τα πέλματα στο πάτωμα με τις φτέρνες κοντά στους γλουτούς. Με τα χέρια πιάνετε τους αστραγάλους. Αυτή είναι η αρχική θέση. Με εισπνοή ανεβάζετε τη λεκάνη σηκώνοντας τον αφαλό όσο πιο ψηλά μπορείτε αρκεί να νιώθετε άνετα, ιδιαίτερα στον αυχένα. Με εκπνοή, κατεβάζετε το σώμα στην αρχική θέση.

Επαναλαμβάνετε 10 φορές, και την τελευταία φορά παραμένετε για μερικές βαθιές κοιλιακές αναπνοές με τη λεκάνη ψηλά.

Η άσκηση αυτή μαλάσσει και τεντώνει το κόλον και τα κοιλιακά όργανα βελτιώνοντας την πέψη, ενώ διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα.

Καθιστή στροφή (Άρντα Ματσυεντράσανα)



Από καθιστή θέση, διπλώνετε το αριστερό πόδι, έτσι ώστε, η φτέρνα να βρεθεί κοντά στο δεξί γλουτό. Σταυ­ρώνετε το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό, με το δεξί πέλμα έξω από το αριστερό γόνατο να πατάει καλά. Φέρνετε το αριστερό χέρι, έξω από το δεξιό μηρό, και στηρίζετε το δεξί χέρι στο πάτωμα, λίγο πίσω από τη λεκάνη. Η σπονδυλική στήλη είναι κάθετη. Με κάθε εισπνοή μακραίνετε τη σπονδυλική στήλη, και με κάθε εκπνοή στρίβετε έναν-έναν σπόνδυλο, από κάτω προς τα πάνω, προς την πλευρά του δεξιού ποδιού.

Μένετε για 6 βαθιές αναπνοές. Επαναλαμβάνετε και από την άλλη πλευρά.

Η άσκηση αυτή μαλάσσει τα κοιλιακά όργανα, εξαλείφοντας τις παθήσεις της πέψης. Ρυθμίζει την έκκριση αδρεναλίνης και χολής και συνιστάται στη γιογκική αντιμετώπιση του διαβήτη, της δυσκοιλιότητας και της κολίτιδας.

Κοιλιακή Αναπνοή



Ξαπλώστε ανάσκελα στη σαβάσανα, και χαλαρώστε όλο το σώμα. Επικεντρώστε όλη σας την προσοχή στην κίνηση που κάνει η αναπνοή στην κοιλιά σας. Παρατηρήστε πως ανεβαίνει η κοιλιά με την εισπνοή και πως χαλαρώνει κατεβαίνοντας με την εκπνοή. Συγκεντρωθείτε στην κοιλιά και αρχίστε να αναπνέετε συνειδητά πιο βαθιά στην κοιλιά, με στόχο να νιώσετε τον αέρα να κατεβαίνει μέχρι χαμηλά στη λεκάνη. Μείνετε ήρεμοι και αναπνεύστε κοιλιακά για λίγα λεπτά ή όσο σας είναι ευχάριστο.

Αντενδείξεις

Σε περίπτωση που πάσχετε από υψηλή πίεση του αίματος, οξείες καρδιακές παθήσεις, παθήσεις της πλάτης όπως ισχιαλγία ή δισκοπάθεια, αναρρώνετε από εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα ή παρουσιάζετε σοβαρές παθήσεις του πεπτικού, εντερικού ή αναπνευστικού συστήματος συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Αποτοξινωτική διατροφή

Χορτόσουπα

Υλικά: ¼ κολοκύθας, 4 καρότα, 1 φινόκιο, 1 χούφτα λάχανο, 2 πράσα, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 σκελίδες Σκόρδο, 2 εκ. ρίζας τζίντζερ, 3 κλωναράκια σέλινο, 1 κουταλάκι. Κουρκουμά, 1 κουταλιά σούπας παρθένο ελαιόλαδο, χυμό από 3 πορτοκάλια (όλα τα υλικά είναι κομμένα σε σχετικά μεγάλα κομμάτια των 5-8 εκ.)

Αχνίζουμε τα πράσα, κρεμμύδια και σκόρδο με λίγο νερό για να γίνουν πιο εύπεπτα. Μόλις σωθεί το νερό προσθέτουμε κουρκουμά, τζίντζερ, και ελάχιστο τσίλι εάν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά φαγητά. Ανακατεύοντας τα προσθέτουμε το λάδι για να βγάλουν τα αιθέρια έλαια τους για ½ λεπτό χωρίς να τα τσιγαρίσουμε.

Προσθέτουμε τα λαχανικά (εκτός από το λάχανο και το σέλινο), ανακατεύουμε και σβήνουμε με το χυμό πορτοκάλι. Κατόπιν, ρίχνουμε βραστό νερό μέχρι να τα σκεπάσει 1 δάχτυλο.

Βράζουμε για 15 λεπτά (στα 10 λεπτά προσθέτουμε το λάχανο και το σέλινο). Αφήνουμε να κρυώσει λίγο (φυλάμε λίγα κομμάτια από το κάθε είδος σε μικρά κομμάτια) και το βάζουμε στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ.

Προσθέτουμε στο σερβίρισμα 1 κουτ. μικ. Φρέσκο ελαιόλαδο, λεμόνι και φρέσκο κόλιανδρο εάν επιθυμείτε αλλά αποφύγετε το αλάτι.

Αποτοξινωτικοί Χυμοί

Καθαριστικός για το εντερικό σύστημα

4 δαμάσκηνα
2 αχλάδια
1 μήλο
(στο μπλέντερ)

Διουρητικός (για τα νεφρά και το λεμφικό)

3 καρότα
2 μήλα
2 στικ σέλερυ
1 χούφτα μαϊντανό
(σε αποχυμωτή)