Υλικά

  • 8 γαρίδες
  • 1 φλιτζάνι ρύζι Arborio
  • 1 μικρό φινόκιο
  • 8 ελιές καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
  • 10 ντοματίνια
  • 2 ντομάτες
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 10-15 γραμμάρια ελαιόλαδο (ή 1 κομματάκι βούτυρο φυτικό ή αγελαδινό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις γαρίδες και χρησιμοποιείτε τα κελύφη τους, για να φτιάξετε ζωμό, βράζοντάς τα για 2 ώρες μαζί με τις ντομάτες, το καρότα και το κρεμμύδι.


Σε ένα άλλο σκεύος, σοτάρετε ελαφρά την ψίχα των γαρίδων, που έχετε κόψει σε τρία κομμάτια.


Προσθέτετε το φινόκιο και μόλις μαλακώσει, βάζετε το σκόρδο και το κρεμμύδι.


Σοτάρετε τα υλικά για 1 λεπτό, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε καλά μέχρι να αρωματιστεί και να δημιουργηθεί γύρω του μια απαλή κρούστα.


Σβήνετε το φαγητό με το κονιάκ και προσθέτετε σταδιακά το ζωμό γαρίδας, αλάτι και πιπέρι.


Ελέγχετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς για 14 λεπτά περίπου.


Προσθέτετε τα ντοματίνια, τις ελιές και το ξύσμα πορτοκαλιού και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά.


Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνετε από πάνω το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σερβίρετε.